Computer Fundamentals (Practice Test)

1. The memory which is programmed at the time it is manufactured

a. POM

b. RAM

c. PROM

d. EPROM

Correct Answer: a


2. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a. Magnetic core

b. Semiconductor

c. Magnetic tape

d. Both a and b

Correct Answer: c


3. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a. PC

b. Memory address registers

c. General purpose register

d. Flags

Correct Answer: c


4. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a. Words are usually larger in microprocessors

b. Words are shorter in microprocessors

c. Microprocessor does not contain I/O devices

d. Exactly the same as the machine cycle time

Correct Answer: c


5. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

a. 0

b. 1

c. 1 or 0

d. 3

Correct Answer: a


6. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?

a. Bus control

b. Interrupts

c. Bus arbitration

d. Status

Correct Answer: c


7. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?

a. Hewlett-Packard

b. Epson, 1981

c. Laplink traveling software Inc. 1982

d. Tandy model-2000, 1985

Correct Answer: b


8. The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a. 8008

b. 8080

c. 4004

d. 8800

Correct Answer: c


9. Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?

a. Napier

b. Babbage

c. Pascal

d. Leibniz

Correct Answer: d


10. An integrated circuit is

a. A complicated circuit

b. An integrating device

c. Much costlier than a single transistor

d. Fabricated on a tiny silicon chip

Correct Answer: d


11. Most important advantage of an IC is its

a. Easy replacement in case of circuit failure

b. Extremely high reliability

c. Reduced cost

d. Low powers consumption

Correct Answer: b


12. In the third Generation of computers

a. Distributed data processing first became popular

b. An operating system was first developed

c. High level procedural language were first used

d. Online real time systems first become popular

Correct Answer: d


13. A digital computer did not score over an analog computer in terms of

a. Speed

b. Accuracy

c. Reliability

d. Cost

Correct Answer: b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)