Computer Fundamentals (Practice Test)

1. Which of the following items are examples of storage devices?

a. Floppy / hard disks

b. CD-ROMs

c. Tape devices

d. All of the above

Correct Answer: d

2. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?

a. 8 bits

b. 12 bits

c. 16 bits

d. 32 bits

Correct Answer: a

3. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a. RAM

b. ROM

c. ERAM

d. RW / RAM

Correct Answer: b

4. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?

a. Extended

b. Expanded

c. Base

d. Conventional

Correct Answer: b

5. Before a disk can be used to store data. It must be…….

a. Formatted

b. Reformatted

c. Addressed

d. None of the above

Correct Answer: a

6. What type of device is computer keyboard?

a. Memory

b. Output

c. Storage

d. Input

Correct Answer: d

7. The original ASCII code used…bits of each byte, reserving that last bit for error checking

a. 5

b. 6

c. 7

d. 8

Correct Answer: c

8. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a. Motorola

b. IBM

c. Intel

d. AMD

Correct Answer: c

9. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

a. Light pen

b. Mouse

c. Digitizer

d. Terminal

Correct Answer: d

10. A hard copy would be prepared on a

a. Line printer

b. Dot matrix Printer

c. Typewriter terminal

d. All of the above

Correct Answer: d

11. A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a. 4 KB

b. 16 K

c. 64 K

d. 256 K

Correct Answer: d

12. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

a. Dot matrix printer

b. Digital plotter

c. Line printer

d. All of the above

Correct Answer: b

13. Symbolic logic was discovered by

a. George Boole

b. Herman Hollerith

c. Van Neumann

d. Basic Pascal

Correct Answer: a

14. What was the nick name of the computer used by the Americans in 1952 for their H-bomb project?

a. ENIAC

b. EDSAC

c. MANIAC

d. UNIVAC

Correct Answer: c

15. The word length of a computer is measured in

a. Bytes

b. Millimeters

c. Meters

d. Bits

Correct Answer: d

16. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several

a. Personal computers

b. Workstations

c. Dumb terminals

d. Mainframes

Correct Answer: c

17. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a. Grater than

b. Less than

c. Equal to

d. All of the above

Correct Answer: d

18. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a. Disk unit

b. Control unit

c. ALU

d. Modem

Correct Answer: c

19. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a. Data

b. Bytes

c. Graphics

d. Pictures

Correct Answer: a

20. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

a. Minicomputers

b. Microcomputers

c. Mainframe computers

d. Super computer

Correct Answer: c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)