Strength of Materials Quiz (Stresses and Strains)

Q.1. A material having identical properties in all directions, is called
(a) elastic
(b) homogeneous
(c) isotropic
(d) all the above

Q.2. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
A. Tenacity
B. Plasticity
C. Ductility
D. Malleability
List II
1. Continues to deform without much increase of stress
2. Ultimate strength in tension
3. Extension in a direction without rupture
4. Ability to be drawn out by tension to a small section without rupture
Codes:
(a) A2, B1, C4, D3
(b) A2, B1, C3, D4
(c) A1, B2, C4, D3
(d) A1, B2, C3, D4 (IES 2000)

Q.3. Match list I(properties) with list II(stress points labelled 1, 2, 3, and 4) in the stress-strain figure and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
A. Yield point
B. Proportional limit
C. Rupture strength
D. Ultimate strength
List II
Figure
Codes:
(a) A3, B4, C1, D2
(b) A4, B3, C1, D2
(c) A3, B4, C2, D1
(d) A4, B3, C2, D1 (IES 2001)

Q.4. The ratio of unit stress to unit strain is called
(a) modulus of elasticity
(b) Young’s modulus
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Q.5. The region in the stress-strain curve extending from origin to proportional limit is called
(a) plastic range
(b) elastic range
(c) semi plastic range
(d) semi elastic range

Q.6. In a stress strain curve there is a point at which there is increase in strain with no increase in stress. This point is called
(a) point of failure
(b) point of rupture
(c) yield point
(d) none of these

Q.7. The work done on a unit volume of material, as simple tensile force is gradually increased from zero to such a value that the proportional limit of the material is reached, is called
(a) modulus of elasticity
(b) modulus of toughness
(c) modulus of resilience
(d) none of these

Q.8. A 2 m long bar of uniform section extends 2 mm under limiting axial stress of 200 N/mm2. What is the modulus of resilience for the bar?
(a) 0.10 units
(b) 0.20 units
(c) 10,000 units
(d) 20,000 units (IES 1995)
Hint: Modulus of res. = f2/2E

Q.9. The maximum energy stored at elastic limit of a material is called
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of resilience
(d) bulk resilience (IES 1993)

Q.10. The work done on a unit volume of material, as simple tensile force is gradually increased from zero to a value causing rupture, is called
(a) modulus of elasticity
(b) modulus of toughness
(c) modulus of resilience
(d) none of these

Answers:
1. c
2. d
3. a
4. c
5. b
6. c
7. c
8. a
9. b
10. b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)