Thermodynamics Quiz (Practice Test)

1. The thermodynamics primarily deals in change of stale from
(A) Electrical energy to useful work done
(B) Wind power to useful work
(C) Heat to work
(D) None of the above

2.  In engineering thermodynamics the approach towards matter is
(A) Macroscopic
(B)   Microscopic
(C) Macroscopic and microscopic
(D)   None of the above

3.  A system is a specific space surrounded by a boundary A thermodynamics analysis is concerned with
(A)   Enery transfer only
(B)   Mass transfer only
(C)   Energy and mass transfer only
(D)   None of the above

4.  In a closed system
(A)   Energy transfers from surrounding to system
(B)   Energy transfers from system to surrounding
(C) Energy transfers from system to surrounding and vice versa
(D) Energy  as   well   as  mass  cross   the boundaries

5.  Internal energy of a perfect gas is a function of
(A)   Temperature only
(B)   Temperature and pressure
(C) Pressure only
(D) Volume only

6.  Centrifugal pump is an example of
(A)   Isolated system
(B)   Closed system
(C)   Steady flow system
(D)   None of the above

7.  Flow of energy is due to
(A)   Transfer of mass across the boundaries of the system
(B)   Change of temperature
(C) Height above the earth surface
(D) None of the above

8.  Bomb calorimeter is an example of
(A)   Open system
(B)   Closed system
(C)   Steady flow system
(D)   Isolated system

9.  Liquids have
(A) Two distinct values of specific heat
(B) Only one value of specific heat
(C) Different values of specific heat at same temperature
(D)   No specific heat

10. In a throttling process the
(A)   Volume remains constant
(B)   Pressure remains constant
(C)   Temperature remains constant
(D)   All the three remain constant

Answer:
1. c
2. a
3. c
4. c
5. a
6. c
7. a
8. b
9. b
10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)