Building Materials (Concrete)

Q.1.      Slump test is used to measure
(a)  water cement ratio
(b)  bleeding
(c)  segregation
(d)  workability

Q.2.      Slump test is used for
(a) comparing mixes of different proportions
(b)  lean dry mixes where the water/cement ratio is low
(c)  measuring consistency of successive batches
(d)  all the above              (IES 1992)

Q.3.      The truncated cone used in slump test has a top diameter of
(a)  10 cm
(b)  20 cm
(c)  25 cm
(d)    none of these

Q.4.      The truncated cone used in slump test has a bottom diameter of
(a)  10 cm
(b)  20 cm
(c)  25 cm
(f)     none of these

Q.5.      The truncated cone used in slump test has a top height of
(a)  10 cm
(b)  20 cm
(c)  25 cm
(d)    none of these

Q.6.      In slump test, concrete is poured in
(a)  one layer
(b)  two layers
(c)  three layers
(d)  four layers

Q.7.      In slump test, each layer of concrete is temped uniformly by
(a)  12 mm dia. and 60 cm long tamping rod
(b)  16 mm dia. and 60 cm long tamping rod
(c)  20 mm dia. and 60 cm long tamping rod
(d)  none of these

Q.8.      In above question, the tamping rod is
(a)  egg shaped
(b)  bullet ended
(c)  arrow shaped
(d)  none of these

Q.9.      If the slump of concrete is less than the desired then
(a)  fine particles in aggregate has decreased
(b)  fine particles in aggregate has increased
(c)  coarse particles in aggregate has decreased
(d)  coarse particles in aggregate has increased

Q.10.    If the slump of concrete is more than the desired then
(a)  aggregate grading is becoming coarser
(b)  aggregate grading is becoming finer
(c)  aggregate grading needs adjustment in proportioning of fine aggregate and coarse aggregate
(d)  both (a) and (c)

Answers
1. d
2. c
3. a
4. d
5. c
6. c
7. b
8. b
9. b
10. d

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)