Building Materials (Concrete)

Q.1.      Compaction factor test is used to measure
(a) water cement ratio
(b)  workability
(c)  compressive strength
(d)  tensile strength      (IES 1992,94)

Q.2.      Compaction factor test is used for
(a)  dry mixes where slump test generally fails
(b)  wet mixes where slump test generally fails
(c)  both dry and wet mixes
(d)  none of these

Q.3.      In compaction factor(C.F.) test, the two top and middle hoppers are
(a)  cylindrical
(b)  hexagonal
(c)  rectangular
(d)  conical

  Q.4.    In compaction factor test, the bottom container is
(a)  conical
(b)  rectangular
(c)  hexagonal
(d)  cylindrical

Q.5.      In compaction factor test, if the weight of concrete in bottom cylinder(without compaction) is w and that of after filling a similar concrete and compaction, is W, then
(a)  C.F. = W/w
(b)  C.F. = w/W
(c)  C.F. = loge(W/w)
(d)  C.F. = loge(w/W)

Q.6.      C.F. for concreting of small sections with vibration should be
(a)  0.75 to 0.80
(b)  0.80 to 0.85
(c)  0.85 to 0.92
(d)  greater than 0.92
Q.7.      C.F. for concreting of lightly reinforced sections with vibration should be
(a)  0.75 to 0.80
(b)  0.80 to 0.85
(c)  0.85 to 0.92
(d)  greater than 0.92

Q.8.      C.F. for concreting of lightly reinforced sections without vibration should be
(a)  0.75 to 0.80
(b)  0.80 to 0.85
(c)  0.85 to 0.92
(d)  greater than 0.92
Q.9.      C.F. for concreting of heavily reinforced sections without vibration should be
(a)  0.75 to 0.80
(b)  0.80 to 0.85
(c)  0.85 to 0.92
(d)  greater than 0.92

Q.10.    Slump for concreting of lightly reinforced sections without vibration should be
(a)  10 to 15 mm
(b)  15 to 25 mm
(c)  25 to 75 mm
(d)  75 to 125 mm

Answers:
1. b
2. a
3. d
4. d
5. b
6. a
7. b
8. c
9. d
10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)