Electrical Engg (Practice Test)

1. The complex number 40 Ð55° is equivalent to
A. 55 + j55
B. 40 + j40
C. 45.88 + j65.52
D. 22.94 + j32.76

2. An ammeter has an internal resistance of 50 . The meter movement itself can handle up to 1 mA. If 10 mA
    is applied to the meter, the shunt resistor, RSH1, is approximately
A. 55 W
B. 5.5 W
C. 50 W
D. W

3. The colored bands for a 4,700 ohm resistor with a ten percent tolerance are
A. yellow, violet, red, gold
B. yellow, violet, orange, gold
C. yellow, violet, red, silver
D. orange, violet, red, silver

4. The power factor (PF) indicates how much of the apparent power is true power.
A. True
B. False

5. Hysteresis is the number of lines of force per unit area in a magnetic field.
A. True
B. False

6. A 12 W resistor, a 40 mF capacitor, and an 8 mH coil are in series across an ac source. The resonant
    frequency is
A. 28.1 Hz
B. 281 Hz
C. 2,810 Hz
D. 10 kHz

7. An RC high-pass filter consists of an 820W  resistor. What is the value of C so that Xc is ten times less
    than R at an input frequency of 12 kHz?
A. 81 mF
B. 161 mF
C. 0.161 mF
D. 220 mF

8. A parallel resonant band-pass filter consists of a 6.8W  resistor in series with a parallel network made
    up of an 8 mH coil and a 120 pF capacitor. The output is taken across the capacitor/coil. Assume RW
    = 0What is the center frequency of the filter?
A. 5.14 MHz
B. 514 kHz
C. 5.03 MHz
D. 503 kHz

9. Vout = 500 mV, and Vin = 1.3 V. The ratio Vout/ Vin expressed in dB is
A. 0 dB
B. 8.30 dB
C. –8.30 dB
D. 0.8 dB

10. A capacitor of 0.02 mF is larger than
A. 0.000020 F
B. 200,000 pF
C. 2,000 pF
D. all of the above

Answers:
1. D
2. B
3. C
4. A
5. B
6. B
7. C
8. A
9. C
10. C

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)