Thermodynamics (Basic Concepts)

1.         A definite area or space where some thermodynamic process takes place is known as
(a) thermodynamic system
(b) thermodynamic cycle
(c) thermodynamic process
(d) thermodynamic law.

2.         An open system is one in which
(a) heat and work cross the boundary of the system, but the mass of the working substance does not
(b) mass of working substance crosses the boundary of the system but the heat and work do not
(c) both the heat and work as well as mass of the working substances cross the boundary of the system
(d) neither the heat and work nor the mass of the working substances cross the boundary of the system.

3.         An isolated system
(a) is a specified region where transfer of energy and/or mass take place
(b) is a region of constant mass and only energy is allowed to cross the boundaries
(c) cannot transfer either energy or mass to or from the surroundings
(d) is one in which mass within the system is not necessarily constant
(e) none of the above.

4.         In an extensive property of a thermodynamic system
(a) extensive heat is transferred
(b) extensive work is done
(c) extensive energy is utilised
(d) all of the above
(e) none of the above.

5.         Which of the following is an intensive property of a thermodynamic system ?
(a) Volume
(b) Temperature
(c) Mass
(d) Energy.

6.         Which of the following is the extensive property of a thermodynamic system ?
(a) Pressure
(b) Volume
(c) Temperature
(d) Density.

7.         When two bodies are in thermal equilibrium with a third body they are also in thermal equilibrium with each other. This statement is called
(a) Zeroth law of thermodyamics
(b) First law of thermodynamics
(c) Second law of thermodynamics
(d) Kelvin Planck’s law.

8.         The temperature at which the volume of a gas becomes zero is called
(a) absolute scale of temperature
(b) absolute zero temperature
(c) absolute temperature
(d) none of the above.

9.         The value of one bar (in SI units) is equal to
(a) 100 N/m2
(b) 1000 N/m2
(c) 1 × 104 N/m2
(d) 1 × 105 N/m2
(e) 1 × 106 N/m2

10.       The absolute zero pressure will be
(a) when molecular momentum of the system becomes zero
(b) at sea level
(c) at the temperature of – 273 K
(d) under vacuum conditions
(e) at the centre of the earth.

Answers:
1. (a)
2. (c)
3. (c)
4. (e)
5. (b)
6. (b)
7. (a)
8. (b)
9. (d)
10. (a)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)