Thermodynamics (Basic Concepts)

1.         Absolute zero temperature is taken as
(a) – 273°C
(b) 273°C
(c) 237°C
(d) – 373°C.

2.         Which of the following is correct ?
(a) Absolute pressure = gauge pressure + atmospheric pressure
(b) Gauge pressure = absolute pressure + atmospheric pressure
(c) Atmospheric pressure = absolute pressure + gauge pressure
(d) Absolute pressure = gauge pressure – atmospheric pressure.

3.         The unit of energy in SI units is
(a) Joule (J)
(b) Joule metre (Jm)
(c) Watt (W)
(d) Joule/metre (J/m).

4.         One watt is equal to
(a) 1 Nm/s
(b) 1 N/min
(c) 10 N/s
(d) 100 Nm/s
(e) 100 Nm/m.

5.         One joule (J) is equal to
(a) 1 Nm
(b) kNm
(d) 10 Nm/s
(d) 10 kNm/s.

6.         The amount of heat required to raise the temperature of 1 kg of water through 1°C is called
(a) specific heat at constant volume
(b) specific heat at constant pressure
(c) kilo calorie
(d) none of the above.

7.         The heating and expanding of a gas is called
(a) thermodynamic system
(b) thermodynamic cycle
(c) thermodynamic process
(d) thermodynamic law.

8.         A series of operations, which take place in a certain order and restore the initial condition is known as
(a) reversible cycle
(b) irreversible cycle
(c) thermodynamic cycle
(d) none of the above.

9.         The condition for the reversibility of a cycle is
(a) the pressure and temperature of the working substance must not differ, appreciably, from those of the surroundings at any stage in the process
(b) all the processes, taking place in the cycle of operation, must be extremely slow
(c) the working parts of the engine must be friction free
(d) there should be no loss of energy during the cycle of operation
(e) all of the above
(f) none of the above.

10.       In an irreversible process, there is a
(a) loss of heat
(b) no loss of heat
(c) gain of heat
(d) no gain of heat.

11.       The main cause of the irreversibility is
(a) mechanical and fluid friction
(b) unrestricted expansion
(c) heat transfer with a finite temperature difference
(d) all of the above
(e) none of the above.

12.       According to kinetic theory of heat
(a) temperature should rise during boiling
(b) temperature should fall during freezing
(c) at low temperature all bodies are in solid state
(d) at absolute zero there is absolutely no vibration of molecules
(e) none of the above.

13.       A system comprising a single phase is called a
(a) closed system
(b) open system
(c) isolated system
(d) homogeneous system
(e) heterogeneous system.

Answers:
1. (a)
2. (a)
3. (a)
4. (a)
5. (a)
6. (c)
7. (b)
8. (c)
9. (e)
10. (a)
11. (d)
12. (d)
13. (d).

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)