Building Materials (Concrete)

Q.1.     In a warehouse, number of cement bags placed one above the other should not be more than
(a)        5
(b)        10
(c)        15
(d)        20
Q.2.     In a warehouse, height of one pile of cement bags should not be more than
(a)        1 m
(b)        1.5 m
(c)        1.7 m
(d)        2.7 m
Q.3.     In a warehouse, width of one pile of cement bags should not be more than
(a)        1 m
(b)        1.5 m
(c)        2.0 m
(d)        3.0 m
Q.4.     In a warehouse, cement bag occupies on an average
(a)        25 litres of space
(b)        50 litres of space
(c)        75 litres of space
(d)        none of these
Q.5.     Average height of one cement bag is
(a)        10 cm
(b)        15 cm
(c)        18 cm
(d)        25 cm
Q.6.     In a warehouse, distance between stacks of cement and outside walls is
(a)        10 cm
(b)        20 cm
(c)        30 cm
(d)        40 cm
Q.7.     Weigh batching of cement is
(a)        more accurate than volume batching
(b)        less accurate than volume batching
(c)        used for important works
(d)        both (a) and (c)
Q.8.     For 50 litres of cement, a container should have dimensions(L x B x H)
(a)        25 cm x 25 cm x 40 cm
(b)        27 cm x 27 cm x 48 cm
(c)        31 cm x 31 cm x 52 cm
(d)        none of these
Q.9.     For 25 litres of cement, a container should have dimensions(L x B x H)
(a)        25 cm x 25 cm x 40 cm
(b)        27 cm x 27 cm x 48 cm
(c)        31 cm x 31 cm x 52 cm
(d)        none of these
Q.10.   A cement bag contains
(a)        25 litres of cement
(b)        35 litres of cement
(c)        50 litres of cement
(d)        none of these    (IES 1992)
Q.11.   A cement bag contains
(a)        25 kg of cement
(b)        35 kg of cement
(c)        50 kg of cement
(d)        none of these

Answers
  1. c
  2. d
  3. d
  4. b
  5. c
  6. c
  7. d
  8. c
  9. a
  10. b
  11. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)