Thermodynamics (First Law of Thermodynamics)

1.         If all the variables of a stream are independent of time it is said to be in
(a) steady flow
(b) unsteady flow
(c) uniform flow
(d) closed flow
(e) constant flow.

2.         A control volume refers to
(a) a fixed region in space
(b) a specified mass
(c) an isolated system
(d) a reversible process only
(e) a closed system.

3.         Internal energy of a perfect gas depends on
(a) temperature, specific heats and pressure
(b) temperature, specific heats and enthalpy
(c) temperature, specific heats and entropy
(d) temperature only.

4.         In reversible polytropic process
(a) true heat transfer occurs
(b) the entropy remains constant
(c) the enthalpy remains constant
(d) the internal energy remains constant
(e) the temperature remains constant.

5.         An isentropic process is always
(a) irreversible and adiabatic
(b) reversible and isothermal
(c) frictionless and irreversible
(d) reversible and adiabatic
(e) none of the above.

6.         In the polytropic process equation pvn = constant, if n is infinitely large, the process is termed as
(a) constant volume
(b) constant pressure
(c) constant temperature
(d) adiabatic
(e) isothermal.

7.         Steady flow occurs when
(a) conditions do not change with time at any point
(b) conditions are the same at adjacent points at any instant
(c) conditions change steadily with the time
(d) none of these

8.         A reversible process requires that
(a) there be no heat transfer
(b) Newton’s law of viscosity be satisfied
(c) temperature of system and surroundings be equal
(d) there be no viscous or coulomb friction in the system
(e) heat transfer occurs from surroundings to system only.

9.         The first law of thermodynamics for steady flow
(a) accounts for all energy entering and leaving a control volume
(b) is an energy balance for a specified mass of fluid
(c) is an expression of the conservation of linear momentum
(d) is primarily concerned with heat transfer
(e) is restricted in its application to perfect gases.

10.       The characteristic equation of gases pV = mRT holds good for
(a) monoatomic gases
(b) diatomic gas
(c) real gases
(d) ideal gases
(e) mixture of gases.

11.       A gas which obeys kinetic theory perfectly is known as
(a) monoatomic gas
(b) diatomic gas
(c) real gas
(d) pure gas
(e) perfect gas.

12.       Work done in a free expansion process is
(a) zero
(b) minimum
(c) maximum
(d) positive
(e) negative.

13.       Which of the following is not a property of the system ?
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Specific volume
(d) Heat
(e) None of the above.

14.       In the polytropic process equation pvn = constant, if n = 0, the process is termed as
(a) constant volume
(b) constant pressure
(c) constant temperature
(d) adiabatic
(e) isothermal.

15.       The processes or systems that do not involve heat are called
(a) isothermal processes
(b) equilibrium processes
(c) thermal processes
(d) steady processes
(e) adiabatic processes.

Answers
1. (a)
2. (a)
3. (d)
4. (a)
5. (d)
6. (a)
7. (a)
8. (d)
9. (a)
10. (c)
11. (e)
12. (a)
13. (d)
14. (b)
15. (e)

Comments

  1. Sir, please check the 10th q Ans
    and if it is right let me no why not the ans is D

    ReplyDelete
  2. As per book by R K Rajput, answer is (C)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)