Thermodynamics (Second Law of Thermodynamics)

1.         According to Kelvin-Planck’s statement of second law of thermodynamics
(a) It is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
(b) It is possible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert the heat energy into work
(c) It is impossible to construct a device which while working in a cyclic process produces no effect other than the transfer of heat from a colder body to a hotter body
(d) When two dissimilar metals are heated at one end and cooled at the other, the e.m.f. developed is proportional to the difference of their temperatures at the two end.
(e) None of the above.

2.         The property of a working substance which increases or decreases as the heat is supplied or removed in a reversible manner is known as
(a) enthalpy
(b) internal energy
(c) entropy
(d) external energy.

3.         The entropy may be expressed as a function of
(a) pressure and temperature
(b) temperature and volume
(c) heat and work
(d) all of the above
(e) none of the above.

4.         The change of entropy, when heat is absorbed by the gas is
(a) positive
(b) negative
(c) positive or negative.

5.         Which of the following statements is correct ?
(a) The increase in entropy is obtained from a given quantity of heat at a low temperature
(b) The change in entropy may be regarded as a measure of the rate of the availability of heat for transformation into work
(c) The entropy represents the maximum amount of work obtainable per degree drop in temperature
(d) All of the above.

6.         The condition for the reversibility of a cycle is
(a) the pressure and temperature of working substance must not differ, appreciably from those of the surroundings at any stage in the process
(b) all the processes taking place in the cycle of operation, must be extremely slow
(c) the working parts of the engine must be friction free
(d) there should be no loss of energy during the cycle of operation
(e) all of the above.

7.         In an irreversible process there is a
(a) loss of heat
(b) no loss of work
(c) gain of heat
(d) no gain of heat.

8.         The main cause for the irreversibility is
(a) mechanical and fluid friction
(b) unrestricted expansion
(c) heat transfer with a finite temperature difference
(d) all of the above.

9.         The efficiency of the Carnot cycle may be increased by
(a) increasing the highest temperature
(b) decreasing the highest temperature
(c) increasing the lowest temperature
(d) decreasing the lowest temperature
(e) keeping the lowest temperature constant.

10.       Which of the following is the correct statement ?
(a) All the reversible engines have the same efficiency
(b) All the reversible and irreversible engines have the same efficiency
(c) Irreversible engines have maximum efficiency
(d) All engines are designed as reversible in order to obtain maximum efficiency.

Answers
1. (e)
2. (c)
3. (a)
4. (a)
5. (d)
6. (e)
7. (a)
8. (d)
9. (d)
10. (a).

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)