Building Materials (Cement)

Q.1.     Portland cement is obtained by calcination at
(a)        low temperature
(b)        high temperature
(c)        very high temperature
(d)        very low temperature

Q.2.     Portland cement is mixture of
(a)        calcareous materials
(b)        argillaceous materials
(c)        both(a) and (b)
(d)        neither (a) nor (b)

Q.3.     Calcined product is called
(a)        cement
(b)        gypsum
(c)        calcium sulphate
(d)        clinker

Q.4.     Clinker is formed into cement by mixing
(a)        calcium aluminate
(b)        tricalcium silicate
(c)        dicalcium silicate
(d)        calcium sulphate

Q.5.     Calcium sulphate is also called
(a)        clinker
(b)        active compound
(c)        gypsum
(d)        none of these

Q.6.     In Portland cement, percentage of tricalcium silicate is around
(a)        10%
(b)        25%
(c)        35%
(d)        48%

Q.7.     In Portland cement, percentage of dicalcium silicate is around
(a)        10%
(b)        25%
(c)        35%
(d)        48%

Q.8.     In Portland cement, percentage of tricalcium aluminate is around
(a)        10%
(b)        25%
(c)        35%
(d)        9%

Q.9.     In Portland cement, percentage of gypsum is around
(a)        1%
(b)        2%
(c)        3%
(d)        5%

Q.10.   In Portland cement, percentage of tetracalcium alumino ferrite is around
(a)        10%
(b)        25%
(c)        9%
(d)        35%

Answers
1. c      2. c      3. d      4. d      5. c      6.d       7. b      8. a      9. c      10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)