Building Materials (Cement)

Q.1. Chemical formula of tricalcium aluminate is
(a)        C3A.3CaO.Al2O3
(b)        C3S.CaO.SiO2
(c)        C2S.2CaO.SiO2
(d)        C3S.3CaO.Al2O3

Q.2.     Chemical formula of tricalcium silicate is
(a)        C3A.3CaO.Al2O3
(b)        C3S.CaO.SiO2
(c)        C2S.2CaO.SiO2
(d)        C3S.3CaO.Al2O3

Q.3.     The acidic constituent of Portland cement is about
(a)        10%
(b)        32%
(c)        42%
(d)        63.5%

Q.4.     The alkaline constituent of Portland cement is about
(a)        10%
(b)        32%
(c)        42%
(d)        63.5%

Q.5.     The ratio of acidic constituents to alkaline constituents in Portland cement is
(a)        2
(b)        0.5
(c)        1
(d)        1.5

Q.6.     Portland cement constitutes around
 (a)       62% Lime, CaO
(b)        1.5% MgO
(c)        22.0% Silica(SiO2)
(d)        all these            (IES 1992)

Q.7.     The percentage of C3A in cement is
 (a)       1 to 4%
(b)        5 to 11 %
(c)        21 to 35 %
(d)        35% to 50%     (IES 1992)

Q.8.     Portland cement constitutes around
(a)        7% alumina
(b)        3% oxide of iron
(c)        1.4% Sulphur trioxide
(d)        all these

Q.9.     In Portland cement, loss on ignition is
(a)        1%
(b)        1.5%
(c)        2%
(d)        none of these

Q.10.   Deficiency of lime in Portland cement
(a)        increases strength of cement
(b)        decreases strength of cement
(c)        causes it to set slowly
(d)        both (a) and (c)

Answers
1. a      2. b      3. b      4. d      5. b      6. d      7. b      8. d      9. b      10. b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)