Building Materials (Cement)

Q.1.     The colour of cement is mainly due to
(a)        lime
(b)        silica
(c)        alumina
(d)        oxides of iron

Q.2.     Excess quantity of sulphur in cement makes the cement
(a)        sound
(b)        hard
(c)        coloured
(d)        unsound

Q.3.     All the compounds in cement are
(a)        in hydrous state
(b)        in anhydrous state
(c)        have different rate of hydration
(d)        both (b) and (c)

Q.4.     All compounds in cement reacts only
(a)        in the presence of water
(b)        without presence of water
(c)        for 28 days
(d)        for three years

Q.5.     Tricalcium silicate is responsible for
(a)        later strength of  cement
(b)        early strength of concrete
(c)        progressive strength of cement
(d)        both (a) and (c)

Q.6.     Dicalcium silicate is
(a)        slowest compound to hydrate
(b)        imparts early strength to cement
(c)        imparts progressive strength to cement
(d)        both (a) and (c)

Q.7.     To achieve higher rate of cement the rate of cooling of clinker should be
(a)        quick
(b)        moderate
(c)        slow
(d)        very slow

Q.8.     Setting action of cement
(a)        does not produce heat
(b)        produces heat due to tricalcium silicate
(c)        produces heat due to tricalcium aluminate
(d)        both (b) and (c)

Q.9.     One gram of Portland cement after hydration, produces about
(a)        50 calories
(b)        75 calories
(c)        80 calories
(d)        120 calories

Q.10.   In the process of hydration, two third of the heat is produced in first
(a)        28 days
(b)        week
(c)        month
(d)        year

Answers
1. d      2. d      3. d      4. a      5. b      6. d      7. b      8. d      9. d      10. b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)