Building Materials (Cement)

Q.1.     The rate of setting of cement is directly proportional to the temperature upto
(a)        900C
(b)        900F
(c)        270C
(d)        270F

Q.2.     In the wet process of cement manufacturing, raw material is fed into the kiln in the form of
(a)        dry powder
(b)        wet powder
(c)        slurry
(d)        clinker

Q.3.     In the wet process of cement manufacturing raw material is heated to about
(a)        5000F
(b)        10000F
(c)        17000F
(d)        27000F

Q.4.     In the wet process, slurry is fed in the kiln at
(a)        top end
(b)        bottom end
(c)        centre
(d)        none of these

Q.5.     In the wet process, the kiln is
(a)        horizontal
(b)        vertical
(c)        inclined slightly from horizontal
(d)        inclined slightly from vertical

Q.6.     In the wet process of manufacturing cement, the material discharged from the bottom end is called
(a)        granules
(b)        ground powder
(c)        clinker
(d)        gypsum

Q.7.     In the dry process of cement manufacturing, in the first stage, raw material is reduced to a size of
(a)        20 mesh
(b)        200 mesh
(c)        300 mesh
(d)        400 mesh

Q.8.     In the dry process of cement manufacturing, in the second stage, raw material is reduced to a size of
(a)        20 mesh
(b)        200 mesh
(c)        300 mesh
(d)        400 mesh

Q.9.     In the dry process, crushing of stone takes place in two stages. The first stage is done in
(a)        tube mill
(b)        rotary mill
(c)        ball mill
(d)        kiln

Q.10.   The size of clinker varies from
(a)        1 mm to 50 mm
(b)        3 mm to 18 mm
(c)        25 mm to 50 mm
(d)        15 mm to 50 mm

Answers
1. b      2. c      3. d      4. a      5. c      6. c      7. a      8. b      9. c      10. b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)