Building Materials (Concrete)

Q.1.     In a cement paste, greater expansion would result, if
(a)        cement is finer
(b)        Mgo and C3A are higher
(c)        C3S is higher
(d)        both (a) and (b)

Q.2.     If in a cement paste, C3S is higher then
(a)        expansion would be less under water
(b)        contraction would be greater in air
(c)        Both(a) and (b)
(d)        neither (a) nor (b)

Q.3.     Compared to neat cement, shrinkage of concrete is
(a)        same
(b)        less
(c)        more
(d) zero

Q.4.     Shrinkage of concrete is
 (a)       more with richer mixes
(b)        less with aluminium cements
(c)        inversely proportional to the amount of water in the mix
(d)        solely dependent on drying rate
            (IES 1992)

Q.5.     For a given environment, the most significant factor that influence the total shrinkage of concrete is
(a)        cement content of mix
(b)        total amount of water added at the time of mixing
(c)        size of the member concreted
(d)        maximum size of the coarse aggregate used

Q.6.     The shrinkage of concrete is less than that of neat cement owing to the presence of
(a)        water
(b)        cement
(c)        aggregate
(d)        C3S

Q.7.     In a concrete under no external stress, aggregate is subjected to
(a)        tensile forces
(b)        compressive forces
(c)        no force
(d)        various forces

Q.8.     In a concrete under no external stress, cement paste is subjected to
(a)        tensile forces
(b)        compressive forces
(c)        no force
(d)        various forces

Q.9.     Tensile forces in cement paste in a concrete, cause
(a)        bleeding
(b)        segregation
(c)        honeycombing
(d)        cracking

Q.10.   Less shrinkage is possible in concrete by using
(a)        aggregate with low modulus elasticity
(b)        aggregate with medium modulus of elasticity
(c)        aggregate with high modulus of elasticity
(d)        none of these

Answers
1. d      2. c      3. b      4. a      5. b      6. c      7. b      8. a      9. d      10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)