Building Materials (Practice Test)

Q.1.     The amount of creep per unit applied stress is called
(a)        drying creep
(b)        basic creep
(c)        specific creep
(d)        none of these

Q.2.     In absence of specific data, specific creep may be taken as
(a)        1 x 10-4 per MPa
(b)        1.5 x 10-4 per Mpa
(c)        2.0 x 10-4 per MPa
(d)        2.5 x 10-4 per MPa

Q.3.     Higher rate of creep results from
(a)        higher water-cement ratio
(b)        lower water-cement ratio
(c)        lesser degree of hydration
(d)        both (a) and (c)

Q.4.     For a large mass subjected to sustained loading, the creep would be
(a)        less
(b)        more
(c)        unaffected
(d)        zero

Q.5.     The rate of creep in tension is greater than the rate of creep in compression
(a)        for the first few months
(b)        for the first year
(c)        for the first few years
(d)        for the first few weeks

Q.6.     The rate of creep in tension is lower than the rate of creep in compression
(a)        for the first few months
(b)        for the first year
(c)        after few weeks
(d)        this statement is not true

Q.7.     During wetting and drying, calcium silicate gel formed after hydration undergoes
(a)        no volume change
(b)        small volume changes
(c)        large volume changes
(d)        none of these

Q.8.     The ratio of volume of hydrated cement to the sum of this volume and that of capillary pores, is called
(a)        gel-pores ratio
(b)        gel cement ratio
(c)        gel water ratio
(d)        gel space ratio

Q.9.     The Powers’ equation is
(a)        S = Anx
(b)        S = Axn
(c)        S = A/xn
(d)        S = An/x, S is compressive strength of cement paste, A is constant.

Q.10.   In Powers equation, n has a value between
(a)        1 and 1.5
(b)        1.5 and 2
(c)        2 and 2.5
(d)        2.5 and 3.0

Answers
1. c      2. b      3. d      4. a      5. d      6. c      7. c      8. d      9. b      10. d

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)