Building Materials (Aggregate)

Q.1.     A 20 mm size aggregate means
(a)        minimum size of individual particle is 20 mm
(b)        maximum size of individual particle is 20 mm
(c)        average size of individual particle is 20 mm
(d)        none of these

Q.2.     An individual perticle is of 20 mm size if
(a)        it retains on 20 mm sieve
(b)        passes through 20 mm sieve and retained on next lower sieve
(c)        passes through 20 mm sieve and all the other lower sieves
(d)        none of these

Q.3.     According to IS:460-1962, sieve size varies from
(a)        160 mm to 25 micron
(b)        120 mm to 50 micron
(c)        80 mm to 75 micron
(d)        none of these

Q.4.     In a sieve set, the size next to 80 mm is
(a)        63 mm
(b)        50 mm
(c)        40 mm
(d)        20 mm

Q.5.     In a sieve set, the size next to 4.75 mm is
(a)        3.25 mm
(b)        3.00 mm
(c)        2.50 mm
(d)        none of these

Q.6.     Coarse aggregate always retains on
(a)        80 mm sieve
(b)        50 mm sieve
(c)        6.3 mm sieve
(d)        4.75 mm sieve

Q.7.     Fine aggregate passes through
(a)        80 mm sieve
(b)        50 mm sieve
(c)        4.75 mm sieve
(d)        75 micron sieve

Q.8.     Fine aggregate retains on
(a)        4.75 mm sieve
(b)        150 micron sieve
(c)        75 micron
(d)        none of these

Q.9.     The dividing line between coarse aggregate and fine aggregate is
 (a)       20 mm
(b)        2.36 mm
(c)        10 mm
(d)        4.75 mm           (AMIE June99)

Q.10.   The combination of coarse and fine aggregate is called
(a)        single size aggregate
(b)        graded aggregate
(c)        all-in-aggregate
(d)        none of these

Answers
1. b      2. b      3. c      4. a      5. d      6. d      7. c      8. c      9. a      10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)