Building Materials (Aggregate)

Q.1.     The aggregate in which particle of all sizes are present in various proportions is called
(a)        graded aggregate
(b)        all-in-aggregate
(c)        single size aggregate
(d)        none of these

Q.2.     The aggregate in which majority of particles are one and same size is called
(a)        graded aggregate
(b)        all-in-aggregate
(c)        continuous aggregate
(d)        none of these

Q.3.     The maximum size of coarse aggregate for the concrete in a column of size 400 x 400 mm should be
 (a)       40 mm
(b)        35 mm
(c)        25 mm
(d)        20 mm  (AMIE June99)

Q.4.     As the size of coarse aggregate decreases, the workability of concrete
 (a)       decreases
(b)        increases
(c)        first increases then decreases
(d)        first decreases then increases    
            (IES 1992)

Q.5.     Shape of crushed rocks is
(a)        rounded
(b)        irregular
(c)        flaky
(d)        angular

Q.6.     The shape of  laminated rock is
(a)        rounded
(b)        flaky
(c)        irregular
(d)        angular

Q.7.     River gravel is
(a)        flaky
(b)        irregular
(c)        angular
(d)        rounded

Q.8.     Following shape of particle is not desirable in aggregate
(a)        rounded
(b)        irregular
(c)        angular
(d)        flaky

Q.9.     Flaky shape is not desirable because it has
(a)        lowest surface area for given volume
(b)        highest surface area for given volume
(c)        lowest perimeter for a given volume
(d)        none of these

Q.10.   Flaky particle in aggregate
(a)        reduces workability
(b)        reduces durability
(c)        hardened concrete looks like a stratified rock
(d)        all these

Answers
1. a      2. d      3. d      4. a      5. d      6. b      7. d      8. d      9. b      10. d

Comments

  1. Replies
    1. Thanks for feedback. Please mention question number so that we may correct it.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)