Building Materials (Cement)

Q.1.     The percentage of tricalcium aluminates in sulphate resisting cement is
(a)        more than 6%
(b)        less than 6%
(c)        more than 16%
(d)        less than 16%

Q.2.     Sulphate resisting cement is useful in structures
(a)        in river waters
(b)        sea waters
(c)        in cold environment
(d)        in hot environment

Q.3.     Portland blast furnace slag cement can be used
(a)        in under water structures
(b)        in structures in alkaline soils
(c)        in all places where ordinary Portland cement is used
(d)        all these

Q.4.     Slag from blast furnace contains
(a)        alumina
(b)        lime
(c)        silica
(d)        all these

Q.5.     Blast furnace slag has approximately
 (a)       45% calcium oxide and about 35% silica
(b)        50% alumina and 20% calcium oxide
(c)        25% magnesia and 15% silica
(d)        25% calcium sulphate and 15% alumina            (IES 1996)

Q.6.     White cement is used in
(a)        interior decoration
(b)        architectural finish
(c)        costly
(d)        all these

Q.7.     In white Portland cement manufacturing
(a)        china clay is used
(b)        oil is used as a fuel
(c)        raw material contains very little manganese and iron
(d)        all these

Q.8.     Portland pozzolana cement is used in
(a)        dams
(b)        weirs
(c)        barrages
(d)        all these

Q.9.     Pozzolana contains
(a)        silica
(b)        alumina
(c)        both (a) and (b)
(d)        neither (a) nor (b)

Q.10.   Pozzolanic materials are
(a)        fly ash & volcanic ash
(b)        alkaline soil & fly ash
(c)        crushed lime & pumice
(d)        none of these

Answers
1. b      2. b      3. c      4. d      5. a      6. d      7. d      8. d      9. c      10. a

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)