Building Materials (Cement)

Q.1.     Vicat needle is used in determination of
(a)        initial setting time
(b)        final setting time
(c)        consistency
(d)        both (a) and (b)

Q.2.     In Vicat test, the final setting is assumed when the attachment of the needle fails to make any impression on the mould but the needle
(a)        Penetrates the sample by 5 mm
(b)        makes just an impression on the sample
(c)        does not penetrate the sample
(d)        pierce the sample by 10 mm

Q.3.     Initial setting time of cement should not be less than
 (a)       15 minutes
(b)        30 minutes
(c)        28 minutes
(d)        1 hour  (IES 1992)

Q.4.     Final setting time of cement should not be more than
(a)        1 hour
(b)        2 hours
(c)        5 hours
(d)        10 hours

Q.5.     Which of the following pairs in respect of ordinary Portland cement are correctly matched?
1. Initial setting time……30 min.
2. Final setting time…….10 hours
3. Normal consistency……..10%
Select the correct answer using the codes given below
 (a)       1,2 and 3
(b)        2 and 3
(c)        1 and 2
(d)        1 and 3 (IES 1997)

Q.6.     The ability of cement to maintain a constant volume is called
(a)        flashing
(b)        honeycombing
(c)        soundness
(d)        creep

Q.7.     Soundness test of cement is done to determine its
 (a)       durability in sea water
(b)        free lime content
(c)        iron oxide content
(d)        alumina content (IES 1994)

Q.8.     Soundness of cement is tested by
(a)        Vicat apparatus
(b)        Le Chatalier apparatus
(c)        soundness meter
(d)        Duff Abrams apparatus

Q.9.     In the soundness test, the whole assembly is immersed in water at a temperature of
(a)        19 ± 10C
(b)        27 ± 10C
(c)        37 ± 10C
(d)        47 ± 10C

Q.10.   In the soundness test, the whole assembly is immersed in water for
(a)        30 minutes
(b)        1 hour
(c)        24 hours
(d)        48 hours

Answers
1. d      2. b      3. b      4. d      5. c      6. c      7. b      8. b      9. a      10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)