Building Materials (Aggregate)

Q.1. When the particle thickness is less than 0.6 times the mean sieve size fraction to which particle belong; the particle is called
(a) irregular
(b) elongated
(c) flaky
(d) round

Q.2. If a particle passes through 20 mm sieve and retains on 16 mm sieve, then the mean size of the particle is
(a) 20 mm
(b) 16 mm
(c) 18 mm
(d) 2 mm

Q.3. If mean size of a particle is 18 mm then thickness of flaky particle would be
(a) 10.8 mm
(b) more than 10.8 mm
(c) less than 10.8 mm
(d) 32.4 mm

Q.4. When the particle longest dimension is greater than 1.8 times the mean sieve size fraction to which particle belong; the particle is called
(a) round
(b) flaky
(c) elongated
(d) angular

Q.5. If mean size of a particle is 18 mm then longest dimension of elongated particle would be
(a) 10.8 mm
(b) 32.4 mm
(c) less than 10.8 mm
(d) more than 32.4 mm

Q.6. Surface texture of brick is
(a) smooth & porous
(b) honeycombed & porous
(c) granular
(d) crystalline

Q.7. Surface structure of gravel is
(a) smooth
(b) rough
(c) granular
(d) crystalline

Q.8. Surface texture of sandstone is
(a) granular
(b) rough
(c) glassy
(d) honeycombed

Q.9. Surface structure of limestone is
(a) glassy
(b) rough
(c) honeycombed
(d) none of these

Q.10. The ration between weight of aggregate dried in saturated surface dry condition and weight of water occupying then volume equal to that of solids including permeable pores , is called
(a) specific density
(b) apparent specific gravity
(c) specific gravity based on saturated surface dry basis
(d) none of these

Answers
1. c 2. c 3. c 4. c 5. d 6. b 7. a 8. a 9. b 10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)