Building Construction (Foundation)

Q.1. Spread footing foundation is
(a) deep foundation
(b) shallow foundation
(c) suitable for black cotton soil
(d) both (b) and (c)

Q.2. Spread footing foundation consists of
(a) piles
(b) widened footings
(c) concrete columns to support load of super structure
(d) none of the above

Q.3. Usually a course of ___ is provided below the course of brick or stone masonry in spread footing.
(a) strong concrete
(b) lean concrete
(c) cement paste
(d) crushed stone

Q.4. The grade of cement concrete used in spread footing bottom support is
(a) 1:2:4
(b) 1:3:6
(c) 1:4:8
(d) either (b) or (c)

Q.5. In spread footing, the thickness of concrete bed should not be less than
(a) 10 cm
(b) 15 cm
(c) 20 cm
(d) 30 cm

Q.6. In above question, the projection of concrete bed should not be more than
(a) 10 cm
(b) 15 cm
(c) depth of concrete
(d) width of super structure wall

Q.7. Various courses of spread footing are generally
(a) 10 to 30 cm deep
(b) 20 to 30 cm deep
(c) > 30 cm deep
(d) < 20 cm deep

Q.8. In spread footing, offsets for brick masonry are generally
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 10 cm
(d) 15 cm

Q.9. In above question, for stone masonry, offsets are
(a) 5 cm
(b) 8 cm
(c) 15 cm
(d) 30 cm

Q.10. General thumb rules for spread footings are (T is thickness of wall)
(a) width of foundation concrete is 2T + 30 cm
(b) width of bottom most course of footing is 2T
(c) depth of concrete block is (2/3)T
(d) all the above

Answers:
1. b
2. b
3. b
4. d
5. b
6. c
7. a
8. a
9. b
10. d

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)