Building Construction (Foundation)

Q.1.     Reinforced concrete footing
(a)        is used for soils with low bearing capacity
(b)        is used for soils with high bearing capacity
(c)        is used for black cotton soils
(d)        none of the above

Q.2.     In reinforced concrete footing RCC concrete bed is provided
(a)        at the bottom of spread footing
(b)        below lean concrete bed
(c)        instead of lean concrete
(d)        both (a) and (c)

Q.3.     Rolled steels joists are provided in
(a)        Spread footing foundation
(b)        RCC footing foundation
(c)        Grillage foundation
(d)        Raft foundation

Q.4.     Raft foundation is
(a)        very costly
(b)        used in low bearing capacity soils
(c)        suitable for black cotton soil
(d)        all the above

Q.5.     In raft foundation
(a)        covers entire structure like a floor
(b)        raft slab is reinforced in the form of square mesh at the bottom
(c)        some times inverted beams are provided in the raft slab
(d)        all the above

Q.6.     The load per unit area which the soil can support without yielding or displacement, is called
(a)        safe bearing capacity of soil
(b)        bearing capacity of soil
(c)        strength of foundation
(d)        none of these

Q.7.     Bearing capacity of the soil can be increased by
(a)        increasing depth of foundation
(b)        blending soil with granular material and ramming thereafter
(c)        stabilizing the soil
(d)        all the above

  Q.8.   In water logged area, by draining the soil, bearing capacity of the soil
(a)        decreases
(b)        increases
(c)        remains unchanged
(d)        none of these

Q.9.     According to IS: 1904 - 1966, maximum safe bearing capacity for coarse sand, medium sand and fine sand are respectively(in kg/cm2)
(a)        4.5, 2.5, 1.5
(b)        33, 16.5, 9
(c)        16.5, 9.0, 4.5
(d)        none of these

Q.10.   In above question, safe bearing capacity for medium clay, sand-clay mixture, and soft clay are respectively(in kg/cm2)
(a)        2.5, 1.5, 1.0
(b)        3.5, 1.5, 1.0
(c)        4.5, 2.5, 1.5
(d)        none of these

Answers:
  1. a
  2. d
  3. c
  4. d
  5. d
  6. b
  7. d
  8. b
  9. a
  10. a

Comments

  1. Hi
    Nice post.it will be very interesting and informative to us.we have a news about real estate information

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)