Building Construction (Foundation)

Q.1.     If a very important building is to be constructed on black cotton soil then ___ foundation should be used.
(a)        spread footing
(b)        strip footing
(c)        raft
(d)        grillage

Q.2.     A foundation may fail due to
(a)        change of strata
(b)        differential loading system
(c)        unsymmetrical loading system
(d)        all the above

Q.3.     A foundation fails if
(a)        sub-soil water level is dropped
(b)        there is a lateral pressure on the structure
(c)        there is unequal settlement of masonry
(d)        all these

Q.4.     In India __ % area is covered with black cotton soil.
(a)        10
(b)        20
(c)        30
(d)        40

Q.5.     Black cotton soil shows
(a)        high volumetric changes when subjected to moisture variation
(b)        swelling when come in contact with moisture
(c)        shrinking when moisture evaporates
(d)        all these

Q.6.     In black cotton soil, due to alternate swelling and shrinking in wet and dry cycles of season
(a)        differential movement of ground occurs
(b)        tensile and shear stresses occur in foundation
(c)        generates cracks in super structure
(d)        all these

Q.7.     In black cotton soils, safe bearing capacity of the soils is taken as
(a)        5 kg/cm2
(b)        2.5 to 3.0 kg/cm2
(c)        1 kg/cm2 to 1.5 kg/cm2
(d)        0.50 to 0.75 kg/cm2

Q.8.     In black cotton soil, the minimum depth of foundation should be
(a)        4 m below ground level
(b)        2 m below ground level
(c)        1 m below ground level
(d)        0.5 m below ground level

Q.9.     In black cotton soil which footing is suitable?
(a)        spread footing
(b)        RCC footing
(c)        both (a) and (b)
(d)        neither (a) nor (b)

Q.10.   In black cotton soil, the bottom of foundation trench should be filled with
(a)        sand
(b)        moorum
(c)        broken stone
(d)        any of these

Answers
  1. c
  2. d
  3. d
  4. b
  5. d
  6. d
  7. d
  8. b
  9. b
  10. d

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)