Building Construction (Masonry)

Q.1.     The lengthy face of the brick is known as
(a)        face
(b)        king closer
(c)        queen closer
(d)        stretcher

Q.2.     Horizontal layer of bricks or stones is called
(a)        bed
(b)        course
(c)        quoin
(d)        none of these

Q.3.     External corners of the wall are called
(a)        frogs
(b)        bats
(c)        heartings
(d)        quoins

Q.4.     The part of the brick obtained by cutting the triangular corner portion from the middle points of width and length of brick is called
(a)        king closer
(b)        queen closer
(c)        stretcher
(d)        none of these

Q.5.     A king closer is a
(a)        full brick
(b)        3/4 brick
(c)        longitudinally 1/2 brick
(d)        crosswise 1/2 brick       (IES 2000)

Q.6.     A part of a brick obtained by cutting a brick longitudinally into two equal parts is called
(a)        king closer
(b)        queen closer
(c)        stretcher
(d)        bat

Q.7.     The brick half piece to its length is called
(a)        king closer
(b)        queen closer
(c)        stretcher
(d)        half bat

Q.8.     The original layers of stones along witch they have formed is called
(a)        bed
(b)        through bed
(c)        natural bed
(d)        none of these

Q.9.     A single stone which is fixed at regular intervals joining face and back is called
(a)        frog
(b)        through stone
(c)        natural stone
(d)        plinth course

Q.10.   Pieces of stones are called
(a)        ballast
(b)        spalls
(c)        crushed stone
(d)        none of these


Answers:
  1. d
  2. b
  3. d
  4. a
  5. b
  6. b
  7. d
  8. c
  9. b
  10. b

Comments

  1. Thank you for providing answers to the questions. It is very useful. Please post some more questions and their correct answers.

    Thanks & Regards,
    Henry Jordan
    Hydraulic Sealing Products

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)