Mechanical - Practice Test

1. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits
a. Same torque
b. Less torque
c. More torque
d. Unpredictable

2. In a cantilever beam, maximum deflection occurs at where
a. Bending moment is zero
b. Bending moment is maximum
c. Shear force is zero
d. Slope is zero

3. In a rectangular beam, when width, depth and length are doubled, the bending stress will be
a. Shall remain unchanged
b. Shall be doubled
c. Shall become ¼ th
d. Shall be halved

4. In an I section beam, the bending moment is resisted mainly by
a. Flanges only
b. Web only
c. Both by flanges and web
d. None of the above

5. In internal combustion (I.C.) engines, combustion of fuel takes place in
a. Outside the cylinder
b. Inside the cylinder
c. Not in the cylinder
d. None of the above

6. Power available at the shaft of an I.C engine is known is
a. Brake horse power
b. Indicated horse power
c. Net indicated horse power
d. Pumping power

7. In internal combustion engine piston the maximum temperature occurs at
a. Ring section
b. Gungeon pin
c. Bottom centre
d. Top centre

8. A two-stroke engine is generally preferred to a four-stroke engine because
a. It offers low fuel consumption
b. It gives lesser shocks and vibrations
c. It can be easily started
d. It has smaller size for the same output.

9. During idling process, a petrol engine requires
a. Lean mixture
b. Rich mixture
c. Variable mixture
d. None of above

10. Cavitation in a pipe will begin when
a. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid
b. Pressure becomes more than critical pressure
c. Flow is increased
d. Pressure is increased

Answers:
1. b
2. a
3. c
4. b
5. b
6. a
7. a
8. d
9. a
10. a

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)