Building Construction (Masonry)

Q.1. Stone masonry is
(a) very cheap
(b) cheap
(c) costly
(d) extremely costly

Q.2. Brick masonry is
(a) cheap
(b) moderately costly
(c) costly
(d) very costly

Q.3. Size of modular bricks is
(a) 19 x 9 x 9 cm
(b) 20 x 10 x 10 cm
(c) 22 x 11 x 7.5 cm
(d) 23 x 12 x 8.5 cm

Q.4. Size of conventional brick is
(a) 19 x 9 x 9 cm
(b) 20 x 10 x 10 cm
(c) 22 x 11 x 7.5 cm
(d) 23 x 12 x 8.5 cm

Q.5. The most commonly bond in brick masonry is
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Q.6. The bond which contains alternate courses of headers and stretchers is called
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Q.7. In English bond, in each header course a ___ is placed next to quoin header.
(a) king closer
(b) half bat
(c) queen closer
(d) none of these

Q.8. In English bond stretchers overlaps upto ___ of their length over the header course.
(a) 10%
(b) 25%
(c) 50%
(d) 75%

Q.9. Alternate headers and stretchers are provided in each course in
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Q.10. Every header is placed centrally over the stretcher below it in
(a) English bond
(b) Flemish bond
(c) Stretcher bond
(d) Header bond

Answers
1. c
2. b
3. a
4. c
5. a
6. a
7. c
8. b
9. b
10. b

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)