Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. A dry soil sample has equal amounts of solids and voids by volume. Its ratio and porosity respectively will be
(a) 1.0, 100%
(b) 0.5, 50%
(c) 0.5, 100%
(d)  1.0, 50% (IES 2001)

Q.2. A truck can carry six cubic metres of loose earth at a void ratio of 1.4. This earth is to be excavated from a query where the void ratio e = 0.9. The volume of the earth in cubic metres which needs to be excavated would be
(a) 27/7
(b) 19/4
(c) 28/3
(d) 6 (IES 1992)

Q.3. A fill having a volume of 150,000 cum is to be constructed at a void ratio of 0.8. The borrow pit soil has a void ratio of 1.4. The volume of soil required(in cubic metres) to be excavated from the borrow pit will be
(a) 1,87,500
(b) 2,00,000
(c) 2,10,000
(d) 2,50,000 (IES 1997)

Q.4. In a wet soil mass, air occupies one sixth of its volume and water occupies one third of its volume. The void ratio of the soil is
(a) 0.25
(b) 0.5
(c) 1.00
(d) 1.50 (IES 1995)

Q.5. For a sand of uniform spherical particles, the void ratios in the loosest and densest states are
(a) 0.35 and 0.90
(b) 0.90 and 0.35
(c) 0.50 and 1.00
(d) 1.00 and 0.50 (GATE 1991)

Q.6. The ratio {V_w}/{V_v} is called({V_w} is volume of water and {V_v} is volume of void)
(a) void ratio(e)
(b) porosity(n)
(c) degree of saturation(S)
(d) water content(w)

Q.7. If for a soil, degree of saturation is zero. The soil would be
(a) saturated soil
(b) partially saturated soil
(c) dry soil*
(d) over saturated soil

Q.8. If for a soil, degree of saturation is 100%. The soil would be
(a) saturated soil
(b) unsaturated soil
(c) dry soil
(d) partially saturated soil

Q.9. Water content of a soil is
(a) ratio between volume of water and volume of soil
(b) ratio between weight of water and weight of soil
(c) ratio between weight of water and volume of soil
(d) ratio between volume of water and weight of soil

Q.10. Weight of entire soil element divided by volume of entire is called
(a) dry density(or dry unit weight)
(b) bulk density(or bulk unit weight)
(c) saturated unit weight
(d) none of these

Answer:
1. d
2. a
3. b
4. b
5. b
6. c
7. c
8. a
9. b
10. b


---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)