Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. The ratio of void volume to total volume is called
(a) void ratio
(b) water content
(c) the degree of saturation
(d) none of these (IES 1992)

Q.2. In a soil sample, volume of voids to volume to solid is called
(a) void ratio
(b) porosity
(c) the degree of saturation
(d) none of these

Q.3. Porosity is usually expressed in
(a) ratio
(b) decimal value
(c) percentage
(d) any of these

Q.4. Void ratio is expressed in
(a) decimal value
(b) percentage
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Q.5. Value of void ratio
(a) is always less than unity
(b) is always more than unity
(c) can be more than unity
(d) none of these (GATE 1995)

Q.6. The void ratio(e) of a soil can have a value/range
(a) e \le 0
(b) 0 < e < 1
(c) 0 \le e \le 1
(d) 0 < e (AMIE Winter97)

Q.7. The relationship between porosity(n) and void ratio(e) is
(a) n = 1 + e
(b) e = 1 + n
(c) n = e/(1 + e)*
(d) none of these

Q.8. The void ratio of a soil sample is 1, the corresponding porosity of the sample is
(a) 1.5
(b) 0.5*
(c) 2.00
(d) 2.5 (GATE 1994)

Q.9. The porosity of a soil sample is 20%, the void ratio is
(a) 0.20
(b) 0.80
(c) 1.00
(d) 0.25 (GATE 1997)

Q.10. The value of porosity of a soil sample in which the total volume of soil grains is equal to twice the total volume of voids would be
(a) 75%
(b) 66.66%
(c) 50%
(d) 33.33% (IES 2000)

Answers
1. d
2. a
3. c
4. a
5. c
6. d
7. c
8. b
9. d
10. d


---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)