Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. Unit weight of water at {4^0}C is
(a) 1 g/cc
(b) 9.8 kN/{m^3}
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Q.2. The weight of solid matter in an soil element divided by volume of entire element is called
(a) bulk density
(b) dry density
(c) saturated unit weight
(d) submerged unit weight

Q.3. The formula for bulk density is  \frac{{G{\gamma _w}(1 + w)}}{{1 + e}}. G is specific gravity, w is water content, {\gamma _w} is unit weight of water and e is void ratio. If we put w = 0, then we get
(a) saturated unit weight
(b) submerged unit weight
(c) dry unit weight
(d) none of these

Q.4. The formula for bulk density is \frac{{G{\gamma _w}(1 + w)}}{{1 + e}} . The formula for degree of saturation(Sr) is wG/e. Where G is specific gravity, w is water content, {\gamma _w} is unit weight of water and e is void ratio. Saturated unit weight can be calculated by putting
(a) Sr = 0
(b) Sr = 1
(c) w = 0
(d) w = 1

Q.5. A soil sample having a void ratio of 1.3 water content of 50% and a specific gravity of 2.60, is in a state of
(a) partial saturation
(b) full saturation
(c) oversaturation
(d)  undersaturation (IES 2001)

Q.6. The unit weight of a soil at zero air voids depends upon
(a) specific gravity
(b) water content
(c) unit weight of water
(d) all these (GATE 1995)

Q.7. A sample of saturated sand has a dry unit weight of 18 kN/{m^3} and a specific gravity of 2.7. If {\gamma _{water}} is 10 kN/{m^3}, the void ratio of the soil sample will be
(a) 0.5
(b) 0.6
(c) 0.4
(d)  0.9 (IES 2000)

Q.8. A soil has a bulk density of 1.80 g/c{m^3} at a water content of 5% if the void ratio remains constant, then its bulk density for a water content of 10% will be
(a) 1.98 g/c{m^3}
(b) 1.88 g/c{m^3}
(c) 1.80 g/c{m^3}
(d) 1.70 g/c{m^3} (IES 1993)

Q.9. Saturated unit weight of the soil is
(a)  \frac{{{\gamma _w}(G - e)}}{{1 + e}}
(b) \frac{{{\gamma _w}(G + e)}}{{1 + e}}
(c)  \frac{{{\gamma _w}(G + w)}}{{1 + e}}
(d) none of these
Where G is specific gravity, w is water content, {\gamma _w} is unit weight of water and e is void ratio.

Q.10. A dry soil has a mass specific gravity of 1.35. If the specific gravity of solids is 2.7, then the void ratio will be
(a) 0.5
(b) 1.0
(c) 1.5
(d) 2.0 (IES 1996)

Answer:
1. c
2. b
3. c
4. b
5. b
6. d
7. a
8. b
9. b
10. b

Subscribe

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)