Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. In a soil sample, at a certain point, there is no reduction in volume even by reducing water content. Water content at this point is called
(a) shrinkage ratio
(b) saturation limit
(c) liquidity limit
(d) shrinkage limit (AMIE Winter99)

Q.2. In a soil sample, at a certain point, there is no reduction in volume even by reducing water content. In this situation, space left behind due to reduction of water content is filled by
(a) water
(b) air
(c) both air and water
(d) none of these

Q.3. Shrinkage limit(ws) is
(a)   \frac{{({W_1} - {W_d}) - {\gamma _w}({V_1} - {V_d})}}{{{W_d}}}x100\%
(b)   \frac{{{\gamma _w}}}{{{\gamma _d}}} - \frac{1}{G}
(c) e/G
(d) all these
Where W1 is weight of ordinary soil, Wd is weight of dried sample, V1 is original volume, V2 = Vd is volume of sample at shrinkage limit and {\gamma _d} is dry unit weight.

Q.4. A soil sample has a shrinkage limit of 10% and specific gravity of soil solids as 2.7. The porosity of the soil at shrinkage limit is
(a) 21.2%
(b) 27%
(c) 73%
(d) 78.8% (IES 1995)

Q.5. A clay sample has a void ratio of 0.50 in dry state and specific gravity of solids = 2.70. Its shrinkage limit will be
(a) 12%
(b) 13.5%
(c) 18.5%
(d) 22%  (IES 1996)

Q.6. The ratio of given change in volume expressed as percentage of dry volume, to the corresponding change in water, is called
(a) Degree of saturation
(b) shrinkage limit
(c) submerged unit weight
(d) shrinkage ratio

Q.7. Water content at the boundary between solid state and semi solid state of a soil sample is called
(a) liquid limit
(b) plastic limit
(c) shrinkage limit
(d) none of these

Q.8. Water content at the boundary between semi-solid state and plastic state in a soil sample is called
(a) liquid limit
(b) plastic limit
(c) shrinkage limit
(d) none of these

Q.9. The equation of A-line in plasticity chart is
 (a) Ip = 0.73(wL - 20)
(b) Ip = 0.93(wL - 20)
(c) Ip = 1.73(wL - 20)
(d) none of these (GATE 1995)

Q.10. The values of liquid limit and plasticity index for soils having common geological origin in a restricted locality usually define
(a) A zone above A-line
(b) A straight line parallel to A-line
(c) A straight line perpendicular to A-line
(d)  points may be anywhere in the plasticity chart (GATE 1999)

Answers
1. d
2. d
3. d
4. a
5. b
6. d
7. c
8. b
9. a
10. b

Subscribe

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)