Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. The standard plasticity chart to classify fine-grained soils shown in the given figure:

The area marked “X” represents
(a) silt of low plasticity
(b) clay of high plasticity
(c) organic soil of medium plasticity
(d) clay of intermediate plasticity (IES 1996)

Q.2. Water content at the boundary between plastic state and liquid state of a given soil sample is called
(a) liquid limit
(b) plastic limit
(c) shrinkage limit
(d) none of these

Q.3. The moisture content of a clayey soil is gradually decreased from a large value. What will be the correct sequence of the occurrence of the following limits?
1. Shrinkage limit
2. Plastic limit
3. Liquid limit
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1,2 and 2
(b) 1,3 and 2
(c) 3,2 and 1
(d) 3,1 and 2 (IES 1997)

Q.4. In a liquid state, shear strength of a soil is
(a) infinite
(b) 1
(c) <1
(d) 0

Q.5. The soil can be moulded in any shape in
(a) liquid state
(b) solid state
(c) plastic state
(d) natural state

Q.6. The soil loses its plasticity in
(a) liquid state
(b) solid state
(c) semi-solid state
(d) natural state

Q.7. At shrinkage limit, when water content is further reduced in a soil sample, volume of soil
(a) decreases
(b) increases
(c) remains unaltered
(d) first increases then decreases (GATE 1998)

Q.8. When a graph is plotted between number of blows(N) on log scale on x-axis and water content on y-axis, we get
(a) plasticity index curve
(b) toughness index curve
(c) consistency index curve
(d) flow curve

Q.9. Plasticity index divided by Flow index is called
(a) toughness index
(b) liquidity index
(c) flow index
(d) consistency index (GATE 1999)

Q.10. The relative ease with which a soil can be deformed is called
(a) liquidity
(b) plasticity
(c) consistency
(d) none of these

Answers
1. c
2. a
3. c
4. d
5. c
6. c
7. c
8. d
9. a
10. c


---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)