Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. Submerged(buoyant) unit weight of soil element is
(a) \frac{{G - 1 - e(1 - S)}}{{1 + e}}{\gamma _w}
(b) \frac{{G - 1}}{{1 + e}}{\gamma _w}
(c) \gamma  - {\gamma _w}
(d) (a) and (c)
G is specific gravity, e is void ratio, S is degree of saturation, w is unit weight of water,  is bulk unit weight.

Q.2. Submerged(saturated soil) unit weight is
(a) \frac{{G - 1 - e(1 - S)}}{{1 + e}}{\gamma _w}
(b) \frac{{G - 1}}{{1 + e}}{\gamma _w}
(c) \gamma  - {\gamma _w}
(d) (a) and (c)
G is specific gravity, e is void ratio, S is degree of saturation, w is unit weight of water,  is bulk unit weight.

Q.3. Water content of a saturated soil mass is
(a) e/Gs
(b) Gs/e
(c) e = wGs/S
(d) 1 (AMIE Winter99)
Where e is void ratio, Gs is specific gravity of solids and S is degree of saturation.

Q.4. A soil sample is having a specific gravity of 2.60 and a void ratio of 0.78. The water content in percentage required to fully saturate the soil at that ratio would be
(a) 10
(b) 30
(c) 50
(d) 70 (IES 1996)

Q.5. Saturated unit weight of saturated soil mass is
(a) \frac{{{\gamma _w}(G + e)}}{{1 + e}}
(b) \frac{{{W_w} + {W_s}}}{{{V_v} + {V_s}}}
(c) \frac{{(e + {G_s})}}{{(1 + e)}}.{\gamma _w}
(d) both (b) and (c)
Where G is specific gravity, Gs is specific gravity of solids, Ws is weight of solids, Ww is weight of water, Vs is volume of solids and Vv is volume of voids.

Q.6. For a soil of bulk density 21 kN/{m^3}, water content of 17% and specific gravity of soil solids of 2.8, the value of the void ratio of the soil will be
(a) 0.63
(b) 1.53
(c) 1.63
(d) 0.53 (AMIE Summer2000)

Q.7. The specific gravity of a soil sample is 2.7 and its void ratio id 0.945. When it is fully saturated, moisture content of the soil will be
(a) 2.8%
(b) 25.5%
(c) 35%
(d) 95%* (IES 1994)

Q.8. The dry density of a soil is 1.5 g/cc. If the saturation water content were 50% then its saturated density and submerged density would, respectively be
(a) 1.5 g/cc and 1.0 g/cc
(b) 2.0 g/cc and 1.0 g/cc
(c) 2.25 g/cc and 1.25 g/cc
(d) 2.50 g/cc and 1.50 g/cc (IES 1997)

Q.9. A saturated sand sample has a dry unit weight of 18 kN/{m^3} and a specific gravity of 2.65. If {\gamma _w} = 10 kN/{m^3}, the water content of the soil is
(a) 0.10
(b) 0.178
(c) 0.187
(d) none of these (GATE 1991)

Q.10. The saturated and dry densities of a soil are respectively 2000 kg/m3 and 1500 kg/{m^3}. The water content(in percentage) of the soil in the saturated state would be
(a) 25
(b) 33.33
(c) 50
(d) 66.66 (IES 1999)

Answers:
1. d
2. d
3. a
4. b
5. d
6. d
7. d
8. c
9. c
10. b

Subscribe

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)