Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. If a soil sample of weight 0.18 kg having a volume of {10^{ - 4}} {m^3} and dry unit weight of 1600 kg/{m^3} is mixed with 0.02 kg of water then the water content in the sample will be
(a) 30%
(b) 25%
(c) 20%
(d) 15% (IES 1999)

Q.2. The void ratio and specific gravity of a soil are 0.65 and 2.72 respectively. The degree of saturation in % corresponding to water content is
(a) 65.3
(b) 20.9
(c) 83.7
(d)  54.4 (GATE 2001)

Q.3. Given that W1 is the weight of empty Pycnometer, W2 is the weight of Pycnometer and dry soil, W3 is the weight of Pycnometer, soil and water and W4 is the weight of Pycnometer and water. The specific gravity of the solids is given by
(a) \frac{{{W_2}}}{{({W_4} - {W_2})}}
(b) \frac{{({W_2} - {W_1})}}{{({W_3} - {W_4}) - ({W_2} - {W_1})}}
(c) \frac{{{W_2}}}{{({W_3} - {W_4})}}
(d)  \frac{{({W_2} - {W_1})}}{{[({W_2} - {W_1}) - ({W_3} - {W_4})]}} (IES 1995)

Q.4. Relative density of a natural granular soil is
(a) \frac{{{e_{\max }} - e}}{{{e_{\max }} - {e_{\min }}}}x100\%
(b) \frac{{{e_{\max }} + e}}{{{e_{\max }} + {e_{\min }}}}x100\%
(c) \frac{{{e_{\max }} - e}}{{{e_{\max }}}}x100\%
(d) \frac{{{e_{\max }}}}{{{e_{\max }} - {e_{\min }}}}x100\%
Where emax is void ratio of soil in densest condition, emin is void ratio of soil in loosest condition, e is in place void ratio.

Q.5. Relative density of a natural granular soil is
(a)  \frac{{{\gamma _d}_{,\max }}}{{{\gamma _d}}}x\frac{{{\gamma _d} - {\gamma _d}_{,\min }}}{{{\gamma _{d,\max }} - {\gamma _{d,\min }}}}x100\%
(b) \frac{{{\gamma _d}_{,\max }}}{{{\gamma _d}}}x\frac{{{\gamma _d}}}{{{\gamma _{d,\max }} - {\gamma _{d,\min }}}}x100\%
(c) \frac{{{\gamma _d}_{,\max }}}{{{\gamma _d}}}x\frac{{{\gamma _d}_{,\min }}}{{{\gamma _{d,\max }} - {\gamma _{d,\min }}}}x100\%
(d) \frac{{{\gamma _d}_{,\max }}}{{{\gamma _d}}}x\frac{{{\gamma _d} - {\gamma _d}_{,\min }}}{{{\gamma _{d,\max }}}}x100\%
Where {\gamma _{d\max }} is dry unit weight of soil in densest condition, {\gamma _{d\min }} is dry unit weight of soil in loosest condition, {\gamma _d} is in place dry unit weight.

Q.6. The natural void ratio of a sand sample is 0.6 and its density index is 0.6. If its void ratio in the loosest state is 0.9, then the void ratio in the densest state will be
(a) 0.2
(b) 0.3
(c) 0.4
(d)  0.5 (IES 2001)

Q.7. Which one of the following represents relative density of saturated sand deposit having moisture content of 25%, if maximum and minimum void ratio of sand are 0.95 and 0.45 respectively and specific gravity of sand particles is 2.6?
(a) 40%
(b) 50%
(c) 60%*
(d)  70% (IES 2002)

Q.8. The void ratios at the densest, loosest and the natural states of a sand deposit are 0.2, 0.6 and 0.4, respectively. The relative density of the deposit is
(a) 100%
(b) 75%
(c) 50%
(d)  25% (GATE 2002)

Q.9. Water content at the boundary of semi-solid state and solid state in a soil element is called
(a) shrinkage ratio
(b) saturation limit
(c) liquidity limit
(d) shrinkage limit*

Q.10. Which one of the following phase diagrams represents a clay at its shrinkage limit?
(a)
AIR
WATER
SOLIDS
(b)
WATER
SOLIDS
(c)
AIR
SOLIDS
(d)
WATER
AIR
SOLIDS 
(IES 2001)

Answers:
1. b
2. c
3. d
4. a
5. a
6. c
7. c
8. c
9. d
10. b

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)