Soil Mechanics - Basic Concepts

Q.1. If activity number of a soil sample is greater than 1.40, the soil would be
(a) active
(b) subjected to volume change
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Q.2. If plasticity index is greater than 17%, the soil is
(a) plastic
(b) less plastic
(c) highly plastic
(d) stiff

Q.3. Data for a given soil sample is: Liquid limit = 60 %; Plastic limit = 30%; Flow index = 27. Toughness index of the soil will be
(a) 1.11
(b) -1.11
(c) 0.9
(d) -0.9

Q.4. Liquid index of a soil in semi-solid state would be
(a) 0
(b) 1
(c) >1
(d) negative

Q.5. Liquid index of a soil in solid state would be
(a) 0
(b) 1
(c) >1
(d) negative

Q.6. Liquid index of a soil in very stiff state, would be
(a) 0
(b) 1
(c) >1
(d) <0
Q.7. Liquidity index of a soil sample in soft state will be equal to
(a) 0
(b) 1
(c) <1
(d) >1

Q.8. Liquid index of a soil sample in liquid state(when disturbed) will be equal to
(a) 0
(b) 1
(c) <1
(d) >1

Q.9. The maximum possible value of Group Index for a soil is
(a) 20
(b) 30
(c) 40
(d) 50 (GATE 1991)

Q.10. When the natural moisture content of a soil is equal to its plastic limit, its liquidity index is equal to
(a) 0%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 100% (AMIE Summer2000)

Answer:
1. c
2. c
3. a
4. d
5. d
6. a
7. b
8. d
9. a
10. a

---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)