Soil Mechanics - Soil Classification

Q.1. For a soil sample, degree of shrinkage is less than 5%. The quality of the soil sample is
(a) poor
(b) very poor
(c) medium good
(d) good

Q.2. A soil having particles of nearly the same size is known as
(a) well graded
(b) uniformly graded
(c) poorly graded
(d) gap graded (GATE 1995)

Q.3. The particles size distribution curves are extremely useful for the classification of
(a) fine grained soils
(b) coarse grained soils
(c) both coarse grained and fine grained soils
(d) silts and clays (GATE 1996)

Q.4. Unified soil classification is based on
(a) grain size
(b) plasticity
(c) both(a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

Q.5. A soil is described by GP. the soil is
(a) silty soil
(b) inorganic soil
(c) poorly graded gravel
(d) low plasticity organic silt

Q.6. A soil is described by CI. The soil is
(a) poorly graded soil
(b) silty soil
(c) inorganic clay*
(d) none of these

Q.7. A soil is described as ML. The soil is
(a) well graded soil
(b) plastic fines soil
(c) peat
(d) low plasticity silt

Q.8. In Unified soil classification system, primary letters M, O and Pt stand for
(a) clay, sand and peat respectively
(b) organic, silt and peat
(c) silt, organic and peat
(d) none of these

Q.9. In Unified soil classification system, secondary letter M stands for
(a) well graded
(b) poorly graded
(c) Non-plastic fines
(d) low plasticity

Q.10. In Unified soil classification system, secondary letter
(a) W stands for well graded
(b) C stands for plastic fines
(c) L stands for low plasticity
(d) all of the above

Answer:
1. d
2. b
3. c
4. c
5. c
6. c
7. d
8. c
9. c
10. d

Subscribe

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)