Steel Structures - Riveted Connections

These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only!
---
Q.1. The size of rivet is the diameter of the
(a) button head
(b) shank
(c) average of button head and shank
(d) none of these

Q.2. Countersunk rivets are used to get
(a) elevated surface
(b) flat surface
(c) depressed surface
(d) none of these

Q.3. H.S.F.G. bolts are designed for
(a) shear
(b) bearing
(c) friction
(d) bending

Q.4. Pins are designed for
(a) shear
(b) bearing
(c) bending
(d) friction

Q.5. If the rivet diameter is upto 25 mm then size of drill/punch will be
(a) 26.5 mm
(b) 25 mm
(c) 1.5 mm less than rivet dia
(d) 1.5 mm more than rivet dia

Q.6. The size of rivet hole for a rivet of diameter 25 will be
(a) 23.5 mm
(b) 25 mm
(c) 26.5 mm
(d) 27 mm

Q.7. If the rivet diameter is upto 25 mm then size of drill/punch will be
(a) 26.5 mm
(b) 1.5 mm larger than rivet dia
(c) 2 mm larger than rivet dia
(d) 3 mm larger than rivet dia

Q.8. The size of hole for 27 mm dia rivet is
(a) 25 mm
(b) 28.5 mm
(c) 29 mm
(d) 27 mm

Q.9. Commonly used bolts in steel works are
(a) hexagonal black bolts
(b) precision bolts
(c) semi precision bolts
(d) high strength friction grip bolts

Q.10. Nominal diameter of rivet/bolt is
(a) diameter of shank before riveting
(b) diameter of unthreaded portion of shank of bolt
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Q.11. For rivet, gross diameter of rivet is
(a) diameter of rivet
(b) diameter of rivet hole
(c) diameter of rivet + 1.5 mm
(d) diameter of rivet + 2 mm

Q.12. Gross diameter of bolt is
(a) nominal diameter of bolt
(b) diameter of bolt hole
(c) diameter of bolt + 1.5 mm
(d) diameter of bolt + 2 mm

Q.13. Area obtained from gross diameter is called
(a) net area
(b) gross area
(c) average area
(d) mean area

Q.14. For bolt, the area of the root of the thread is called
(a) net area
(b) gross area
(c) average area
(d) mean area

Q.15. A steel plate is 30 cm wide and 10 mm thick. A rivet of nominal diameter 18 mm is driven. The net sectional area of the plate is
(a) 18.00 cm²
(b) 28.20 cm²
(c) 28.05 cm²
(d) 32.42 cm² (IES 1995)

Q.16. The distance between centres of any two adjacent rivets is called
(a) gauge
(b) diagonal pitch
(c) edge distance
(d) pitch

Q.17. The distance between any two consecutive rivets in a zig-zag riveting, measured parallel to the direction of stress in a member is called
(a) pitch
(b) diagonal pitch
(c) staggered pitch
(d) edge distance

Q.18. A row of rivets parallel to the direction of force is called a
(a) rivet line
(b) gauge line
(c) fracture line
(d) failure line

Q.19. The distance between two adjacent gauge lines is called
(a) gauge distance
(b) edge distance
(c) pitch
(d) none of these

Q.20. According to IS: 800-1984 gross dia for 12 mm, 18 mm, 22 mm, and 30 mm nominal dia. rivets are respectively (in mm)
(a) 12.5, 19.5, 22.5, 30.5
(b) 13.5, 19.5, 23.5, 32
(c) 12, 18, 22, 30
(d) 13.5, 19.5, 23.5, 31.5

Answer

1
1. b
2. b
3. c
4. c
5. d
6. c
7. c
8. c
9. a
10. c
11. b
12. a
13. b
14. a
15. c
16. d
17. c
18. b
19. a
20. b

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)