Steel Structures - Riveted Connections

These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only!
---
Q.1. According to IS:800-1984 minimum pitch for nominal dia of  12 mm, 18 mm, 22 mm, and 30 mm rivets are respectively (in mm)
(a) 2.5 times the diameter of rivet hole
(b) 24, 36, 44, 60
(c) 6, 9, 11, 15
(d) none of these

Q.2. According to IS : 800-1984, maximum pitch for any two adjacent rivets is
(a) 32t
(b) 300 mm
(c) lesser of (a) and (b)
(d) greater of (a) and (b)
where t is thickness of thinner outside plate

Q.3. When the edge distance of a rivet or bolt in the direction of force it bears is less than 2 x effective diameter of rivet or bolt, then permissible bearing stress of that rivet or bolt on connected part shall be reduced by
(a) actual edge distance divided by effective diameter of rivet/hole
(b) actual edge distance divided by 2 x effective diameter of rivet/hole
(c) actual edge distance divided by 3 x effective diameter of rivet/hole
(d) none of these

Q.4. Rivet holes may cause
(a) tearing of plate
(b) shearing of plate
(c) bearing of plate
(d) edge cracking

Q.5. If minimum edge distance is not provided then ____ may occur
(a) tearing of plate
(b) shearing of plate
(c) bearing of plate
(d) edge cracking

Q.6. The plate or rivet is crushed if
(a) compressive stress > bearing strength of plate
(b) compressive stress > bearing strength of rivet
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Q.7. In a rivet joint, strength of joint is taken as
(a) smaller of strength of plate between rivet holes in tension and rivet value
(b) greater value of strength of plate between rivet holes in tension and rivet value
(c) smaller of strength of plate between rivet holes in compression and rivet value
(d) greater value of strength of plate between rivet holes in compression and rivet value

Q.8. Smaller value  of bearing strength and shearing strength of rivet is called
(a) strength of joint
(b) rivet value
(c) bearing strength of rivet
(d) shearing strength of rivet

Q.9. A single riveted lap joint fails due to
1. tearing
2. bearing
3. shear
(a) 1, 2
(b) 2, 3
(c) 1, 3
(d) 1,2, 3 (IES 1992)

Q.10. If the pitch is p in a riveted joint then strength of plate between rivet holes in tension is
(a) σat x d x t
(b) σat x p x t
(c) σat x (p - d) x t
(d) none of these
where σat is allowable tensile stress in an axially loaded tension member, d is effective diameter and t is thickness of thinner part which is thickness of main plate or total thickness of cover plates, whichever is smaller.

Q.11. Bearing strength of a rivet is
(a) σat x (p - d) x t
(b) σpf x d x t
(c) σp x d x t
(d) smaller of (b) and (c)
where σpf is allowable bearing stress in rivets and σp is allowable bearing stress in member.

Q.12. Shearing strength of rivet in double shear is
(a) {\tau _{vf}}x\frac{\pi }{4}x{d^2}
(b) \frac{1}{2}x{\tau _{vf}}x\frac{\pi }{4}x{d^2}
(c) 2x{\tau _{vf}}x\frac{\pi }{4}x{d^2}
(d) none of these
where τvf is allowable shear stress in the rivets.

Q.13. According to IS: 1367-1967, maximum permissible axial, shear, and bearing stresses in rivets and bolts (power driven shop rivets) are respectively (in MPa)
(a) 150, 150, 300
(b) 125, 125, 250
(c) 100, 100, 200
(d) 100, 100, 300

Q.14. In above question, values of permissible stresses for power driven field rivets are (in MPa)
(a) 150, 150, 300
(b) 125, 125, 250
(c) 90, 90, 180
(d) 90, 90, 270

Q.15. In above question, values of permissible stresses for hand driven rivets are
(a) 90, 90, 180
(b) 90, 90, 270
(c) 80, 80, 240
(d) 80, 80, 250

Q.16. If the effect of wind and earthquake load is taken into account then permissible stress in rivet/bolt is increased by
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 33%

Q.17. Maximum bearing stress for connected part as per IS: 226:1975, when the fastener is a power driven rivet, is
(a) 300 MPa
(b) 250 MPa
(c) 200 MPa
(d) 150 MPa

Q.18. In above question if fastener is hand driven rivet then value of maximum permissible bearing stress in connected part is
(a) 300 MPa
(b) 250 MPa
(c) 200 MPa
(d) 150 MPa

Q.19. For a hand driven rivet, the maximum permissible bearing stress for connected part will be
(a) 1.5fy
(b) 1.2fy
(c) fy
(d) 0.8fy
where fy is yield stress of connected part.

Q.20. In above value of maximum permissible bearing stress for connected part if hand driven rivet is used, is
(a) 1.5fy
(b) 1.2 fy
(c) fy
(d) 0.8fy

Answer

1
1. a
2. c
3. b
4. a
5. d
6. c
7. a
8. b
9. d
10. c
11. d
12. c
13. d
14. d
15. d
16. c
17. a
18. b
19. b
20. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)