Steel Structures - Compression Members

1. Battening is provided where compression member is subject to
(a) axial loads
(b) eccentric loads
(c) shear stresses
(d) bending stresses

2. For lacing an engineer can recommend
(a) flat bars
(b) angles
(c) channels
(d) any of the above

3. For battening, an engineer can recommend
(a) channels
(b) angles
(c) tubular sections
(d) plates

4. The following observations relate to designing of laced column
1. Single lacing system on opposite planes shall preferably be in the same direction so that one is shadow of the other
2. Lacing bar should only be flat angle channels generally
3. The slenderness ratio of the lacing bars for compression shall not exceed 1980.
4. Laced compression members are to be provided with tie plates at ends.
Of these observations
(a) 1, 2, 3, 4 are correct
(b) 1,3, 4 are correct
(c) 2 and 3 are correct
(d) 1, 4 are correct (IES 1993)

5. The angle of inclination of the lacing bars should not exceed 
(a) 300 to 600
(b) 400 to 700
(c) 500 to 800
(d) none of these

6. The slenderness ratio of lacing bars should not exceed
(a) 100
(b) 145
(c) 160
(d) 180

7. For a riveted or welded lacing system
(a) L/{r^c}_{\min } \le 50
(b) 0.7 x maximum slenderness ratio of compression member
(c) greater of (a) and (b)
(d) smaller of (a) and (b)

8. Minimum width of lacing bars in riveted connection for a rivet diameter of 22 mm will be
(a) 40 mm
(b) 55 mm
(c) 65 mm
(d) 80 mm

9. Minimum thickness of lacing bar if there is single lacing, is greater than or equal to
(a) l/10
(b) l/20
(c) l/40
(d) none of these
where l is length between inner end rivets.

10. The lacing of compression member should be designed to resist a transverse shear which is __ % of axial force in the member.
(a) 10
(b) 7.5
(c) 5.0
(d) 2.5

Answers

    1. (a)    2. (d)    3. (d)    4. (d)    5. (b)
    6. (b)    7. (d)    8. (c)    9. (c)    10. (d)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)