Steel Structures - Compression Members

1. The numbers of battens should be such that the member is divided into not less than
(a) two parts longitudinally
(b) three parts longitudinally
(c) two parts transversely
(d) three parts transversely

2. The effective length of battened column should be increased by
(a) 10%
(b) 15%
(c) 20%
(d) 25%

3. Spacing of battens C, from centre to centre of end fastening should be such that the slenderness ratio of the lesser main component is
(a) C/r_{\min }^c \le 50
(b) 0.7 x slenderness ratio of compression member as a whole
(c) lesser of (a) and (b)
(d) greater of (a) and (b)

4. Thickness of battens (t) will be
(a) equal to l/50
(b) greater than l/50
(c) smaller than l/50
(d) none of these
where l is distance between inner most connecting line of rivets or welds.

5. Battens should be designed to carry bending moment and shear arising from a transverse shear V where
(a) V = P/100
(b) V = 2.5P/100
(c) V = 5P/100
(d) none of these
where P is total axial load on compression member.

6. The thickness of rectangular column base as per IS:800-1984 is given by
(a) t = \sqrt {\frac{1}{{{\sigma _{bs}}}}w\left( {{a^2} - \frac{{{b^2}}}{4}} \right)}
(b) t = \sqrt {\frac{2}{{{\sigma _{bs}}}}w\left( {{a^2} - \frac{{{b^2}}}{4}} \right)}
(c) t = \sqrt {\frac{3}{{{\sigma _{bs}}}}w\left( {{a^2} - \frac{{{b^2}}}{4}} \right)}
(d) none of these
where t is slab thickness in mm, w is load on underside of base in MPa, a is greater projection of the plate beyond the column in mm, b is lesser projection of the plate beyond column in mm, bs is permissible bending stress in slab bases = 185 MPa for all steels.

7. The thickness of a square slab base plate under a solid circular column is
(a) t = \sqrt {\frac{{90W}}{{16{\sigma _{bs}}}}x\frac{B}{{(B - {d_0})}}}  
(b) t = 10\sqrt {\frac{{90W}}{{16{\sigma _{bs}}}}x\frac{B}{{(B - {d_0})}}}  
(c) t = 20\sqrt {\frac{{90W}}{{16{\sigma _{bs}}}}x\frac{B}{{(B - {d_0})}}}
(d) none of these
where W is total axial load in kN, B is length of side of cap or base in mm, d0 is diameter of the reduced end(if any) of the column in mm.

8. For moderate loads and bending moments, and good soil beneath the footing, the most suitable base is
(a) slab base
(b) gusset plate
(c) base plate
(d) none

9. For bases subjected to load and bending moment tension is not developed, when eccentricity is
(a) < L/2
(b) < L/3
(c) between L/3 and L/6
(d) < L/6

10. A column base is subjected to moment. If the intensity of bearing pressure due to axial load is equal to stress due to moment, then the bearing pressure between the base and concrete is
(a) uniform compression throughout
(b) zero at one end and compression at the other end
(c) tension at one end and compression at other end
(d) uniform tension throughout (IES 1999)

Answers

    1. (b)    2. (a)    3. (c)    4. (b)    5. (b)
    6. (c)    7. (b)    8. (b)    9. (d)    10. (c)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)