Steel Structures - Tension Members

1. A tie is capable of carrying
(a) tension load
(b) compression load
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

2. Which one is the best tie section
(a) single angle
(b) tube
(c) channel
(d) I section

3. Flats are used as tension members in
(a) transmission towers
(b) roof trusses
(c) suspension bridges
(d) all the above

4. In case of chain riveting, net sectional area (Anet) at any section will be (for plates)
(a) t x (b - d)
(b) t x n(b - d)
(c) t x (b - nd)
(d) none of these
where b is width of plate, t is thickness of plate, d is gross diameter of rivet holes and n is number of rivets at the section.

5. In above question if riveting is in zig-zag manner then net cross sectional area along a chain of rivets is increased by an amount of
(a) s²t/g
(b) s²t/2g
(c) s²t/3g
(d) s²t/4g
where s is staggered pitch and g is gauge distance.

6. Consider following figure.
 
Net area along section ABCDE will be
(a) t\left[ {b - nd} \right]
(b) tx\left[ {b - nxd\left( {\frac{{{s_1}^2}}{{4{g_1}}} - \frac{{{s_2}^2}}{{4{g_2}}}} \right)} \right]
(c) tx\left[ {b + nxd\left( {\frac{{{s_1}^2}}{{4{g_1}}} + \frac{{{s_2}^2}}{{4{g_2}}}} \right)} \right]

(d) tx\left[ {b - nxd\left( {\frac{{{s_1}^2}}{{4{g_1}}} + \frac{{{s_2}^2}}{{4{g_2}}}} \right)} \right]
where s denotes is staggered pitch and g denotes gauge distance.

7. If a single is connected by one leg only then net area is
 
(a) A₁ + A₂
(b) gross area - deduction for holes
(c) {A_1} + {A_2}.\frac{{3{A_1}}}{{3{A_1} + {A_2}}} 
(d) {A_1} + {A_2}.\frac{{5{A_1}}}{{5{A_1} + {A_2}}}
where A₁ is net cross sectional area of the connected leg and A₂ is gross sectional area of unconnected leg.

8. The area of a leg of angle is thickness of leg multiplied by 
(a) length of leg
(b) length of leg - (1/4) x thickness of leg
(c) length of leg - (1/3) x thickness of leg
(d) length of leg - (1/2) x thickness of leg

9. Consider following figure.
 
Net area is
(a) A₁ + A₂
(b) gross area - deduction for holes
(c)  {A_1} + {A_2}.\frac{{3{A_1}}}{{3{A_1} + {A_2}}}
(d) {A_1} + {A_2}.\frac{{5{A_1}}}{{5{A_1} + {A_2}}}
where A₁ is net sectional area of connected leg and A₂ is area of outstanding leg.

10. Consider following riveted joint. The net effective sectional area will be
 
(a) {A_1} + {A_2}.\frac{{3{A_1}}}{{3{A_1} + {A_2}}}
(b) {A_1} + {A_2}.\frac{{4{A_1}}}{{4{A_1} + {A_2}}}
(c) A₁ + A₂
(d) gross area - deduction for holes

Answers

    1. (a)    2. (a)    3. (b)    4. (c)    5. (d)
    6. (d)    7. (c)    8. (d)    9. (d)    10. (d)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)