Steel Structures - Welded Joints

Q.1. Following joint is
(a) square butt
(b) fillet
(c) Single V butt
(d) single bevel joint

Q.2. The size of fillet weld is ___ in the cross section of fillet weld.
(a) largest right angled triangle
(b) smallest right angled triangle
(c) diagonal of triangle
(d) none of these

Q.3. A convex fillet weld is superior to concave one since
(a) it gives better appearance
(b) no cracks develop on surface on cooling
(c) it is easy to make it
(d) throat thickness is large for same size of weld

Q.4. If the thickness of thicker connected part is upto 10 mm then minimum size of fillet weld is 
(a) 1 mm
(b) 2 mm
(c) 3 mm
(d) 4 mm

Q.5. If the thickness of thicker connected part is between 10 mm and 20 mm then minimum thickness of fillet weld is
(a) 3 mm
(b) 5 mm
(c) 7 mm
(d) 10 mm

Q.6. The maximum size of fillet weld applied to square edge of a plate should be ___ mm less than the nominal thickness of the edge.
(a)
(b) 1.5
(c) 2
(d) 2.5

Q.7. For two plates of equal thickness, full strength of fillet weld can be ensured if its maximum size for square edge, is limited to
(a) 1.5 mm less than the thickness
(b) 75% of the thickness
(c) 80% of the thickness
(d) thickness of plate (IES 1998)

Q.8. The maximum size of fillet weld applied to angle/flange should not exceed ___ nominal thickness of an angle or flange leg.
(a) 1/2
(b) 3/4
(c) 2/3
(d) none of these

Q.9. The throat of fillet weld is the length from the right angled corner to
(a) top edge of plate
(b) hypotenuse
(c) bottom edge of second plate
(d) none of these

Q.10. Throat thickness is given by formula K x fillet size. If angle between fusion faces is 60-900 then value of K  will be
(a) 0.5
(b) 0.6
(c) 0.7
(d) 0.8

Answers

1. (b)    2. (a)    3. (b)    4. (c)    5. (b)
6. (b)    7. (a)    8. (b)    9. (b)    10. (c)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)