Steel Structures - Welded Joints

Q.1. Throat thickness is given by formula K x fillet size. If angle between fusion faces is 60-90⁰ then value of K will be 
(a) 0.5 
(b) 0.6 
(c) 0.7
(d) 0.8

Q.2. Effective length of fillet is equal to its overall length minus
(a) weld size
(b) 2 x weld size
(c) 3 x weld size
(d) 4 x weld size

Q.3. The weakest plane in fillet weld is
(a) side parallel to force
(b) side normal to force
(c) one along the throat
(d) one normal to throat (IES 1994, 96)

Q.4. The overlap in a lap joint should not be less than __ times the thickness of thinner plate.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Q.5. The perpendicular distance between side fillets should not exceed __ times the thickness of the thinner part connected.
(a)
(b) 12
(c) 16
(d) 20

Q.6. The fillet weld is designed for
(a) tensile stress at minimum section
(b) bending stress at minimum section
(c) shear stress at minimum section
(d) shear stress at maximum section

Q.7. In above question minimum section refers to
(a) throat
(b) fillet size
(c) side fillet
(d) overlap distance

Q.8. Which one of the following is the mode of failure in a fillet weld material?
(a) tension
(b) shear
(c) bearing
(d) crushing (IES 2001)

Q.9. The permissible stress in fillet weld is
(a) 100 MPa
(b) 108 MPa
(c) 200 MPa
(d) 270 MPa

Q.10. Shear strength (P) of fillet weld is given by formula
(a) P = p x l x t
(b) P = p x l x √t
(c) P = p/(l x t)
(d) none of these
where p is permissible stress, l is effective length, and t is throat thickness.

Answers

    1. (c)    2. (b)    3. (c)    4. (d)    5. (c)
    6. (c)    7. (a)    8. (b)    9. (a)    10. (a)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)