Steel Structures - Welded Joints

1. The strength of butt weld is (if full penetration of weld material is ensured)
(a) less than strength of parts joined
(b) more than strength of parts joined
(c) equal to strength of parts joined
(d) none of these

2. The penetration of weld metal is generally incomplete in
(a) single V and single U
(b) single J
(c) bevel joints
(d) all the above

3. In above question throat thickness is taken as __ x thickness of thinner part connected.
(a) 1/2
(b) 3/8
(c) 5/8
(d) 2/3

4. The permissible stress for butt weld is taken to be
(a) 108 MPa
(b) 200 MPa
(c) 270 MPa
(d) as that of parent metal

5. A butt-welded joint is loaded eccentrically with load W at eccentricity e. Shear stress (ps) at weld will be equal to
(a) M x e/d²
(b) W/(d x t)
(c) W/d²
(d) W/t²
where d is length of weld and t is thickness of weld throat.

6. In above question, tensile or compressive stress due to bending at extreme fibre will be
(a) M/td²
(b) M/td
(c) 3M/td²
(d) 6M/td²
where M is moment = W x e

7. For a fillet weld joint loaded eccentrically and when the load not lying in the plane of weld, vertical shear stress at weld is (fillet weld on both sides)
(a) W/dt
(b) W/2dt
(c) W/3dt
(d) W/4t

8. In above question horizontal shear stress (pb) due to bending at extreme fibre will be
(a) 6We/2dt
(b) 3We/2dt
(c) 6We/dt
(d) 3We/dt

9. For a fillet weld joint loaded eccentrically and when the load is lying in the plane of weld, vertical shear stress at weld is
(a) W/l x t
(b) W/t
(c) W/l
(d) W/2lt
where l is length of weld and t is thickness of throat.

10. In above question torsional stress (pb) due to moment M at any point in the weld is
(a) M x r/t
(b) M x r/2Ip
(c) M x r/Ip
(d) none of these
where r is distance of point from cg of weld section and Ip is polar moment of inertia of the weld group = Ix + Iy

Answers

    1. c    2. d    3. c    4. d    5. b
    6. d    7. b    8. a    9. a    10. c

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (Three Phase Transformers)

Thermodynamics (Compressible Flow)

Electrical Machines (Special Machines)