Soil Mechanics - Compressibility of Soil, Consolidation & Compaction

1. The total settlement of soil comprises of
(a) immediate settlement
(b) settlement due to primary consolidation
(c) settlement due to secondary consolidation
(d) all these

2. Settlement due to secondary consolidation is also called
(a) creep settlement
(b) effective settlement
(c) distortion settlement
(d) none of these

3. Immediate settlement is also called
(a) creep settlement
(b) effective settlement
(c) distortion settlement
(d) none of these

4. The squeezing out of pore water from a loaded saturated soil causing a decrease in volume is known as
(a) immediate settlement
(b) creep settlement
(c) primary consolidation
(d) none of these (IES 2000)

5. At the end of primary consolidation
(a) pore pressure dissipate
(b) rate of flow will decrease
(c) flow ceases altogether eventually
(d) all of the above

6. At the end of primary consolidation
(a) constant effective stress prevails
(b) some soils exhibit a further time dependent settlement
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b)

7. The changes that take place during the process of consolidation of a saturated clay would include
(a) an increase in pore water pressure and an increase in effective pressure
(b) an increase in pore water pressure and a decrease in effective pressure
(c) a decrease in pore water pressure and a decrease in effective pressure
(d) a decrease in pore water pressure and an increase in effective pressure (IES 1996)

8. Consolidation in soils
(a) is a function of effective stress
(b) does not depend on the percent stress
(c) is a function of the pore water pressure
(d) is a function of the total stress (GATE 1999)

9. A structure on a sand undergoes a
(a) very little settlement
(b) high settlement
(c) very high settlement
(d) settlement which continues for a long time

10. A structure on clay undergoes a
(a) settlement which continues for months
(b) settlement which continues for hours
(c) quick settlement
(d) none of these

Answers

    1. (d)    2. (a)    3. (c)    4. (c)    5. (d)
    6. (c)    7. (d)    8. (c)    9. (a)    10. (a)

---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)