Soil Mechanics - Compressibility of Soil, Consolidation & Compaction

1. Escape of pore water from a soil is very quick. The soil would be
(a) clay
(b) peat
(c) silt
(d) sand

2. Escape of pore water from a soil is very slow. The soil would be
(a) clay
(b) peat
(c) silt
(d) sand

3. When a soil is stressed to a level greater than the maximum stress to which it was ever subjected in the past then
(a) no further compressibility occurs
(b) much higher compressibility occurs
(c) much lower compressibility occurs
(d) piping occurs

4. Between recompression curve and a virgin compression curve for a soil sample, there is a point corresponding to the maximum value of stress the soil has ever experienced. The stress at this point is called
(a) effective stress
(b) consolidation stress
(c) under-consolidation stress
(d) pre-consolidation stress

5. In a soil if the existing effective stress is the maximum that it has ever experienced in its history, then the soil will be called
(a) normally consolidated
(b) pre-consolidated
(c) under-consolidated
(d) none of these

6. The ratio of preconsolidation stress to the present vertical effective stress is called
(a) compression index(Cc)
(b) over-consolidation ratio(OCR)
(c) under-consolidation ratio(UCR)
(d) coefficient of compressibility 

7. Overconsolidation ratio for a normally consolidated soil is
(a) 1
(b) less than 1
(c) more than 1
(d) 1.5

8. Over-consolidation ratio for a pre-consolidated soil is
(a) 1
(b) less than 1
(c) more than 1
(d) 1.5

9. Overconsolidation ratio for an underconsolidated soil is
(a) 1
(b) less than 1
(c) more than 1
(d) 1.5

10. The slope of the straight line portion of the void ratio(e) versus log(effective stress) plot is called
(a) Overconsolidation ratio
(b) coefficient of compressibility
(c) coefficient of permeability
(d) compression index

Answers

    1. (d)    2. (a)    3. (b)    4. (d)    5. (a)
    6. (b)    7. (a)    8. (c)    9. (b)    10. (d)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)