Steel Structures - Trusses

1. Trusses are economical when the span is greater than
(a) 3 m
(b) 6 m
(c) 9 m
(d) 12 m

2. Pratt, Howe and Compound Fink trusses are used upto maximum span of
(a) 10 m
(b) 20 m
(c) 30 m
(d) 40 m

3. The pitch of the roof truss is
(a) rise - span
(b) rise x span
(c) rise/span
(d) none of these

4. Spacing of roof truss is kept
(a) 1/2 to 1/10 of span
(b) 1/3 to 1/5 of span
(c) 1/4 to 1/15 of span
(d) none of these

5. Pick the wrong statement
(a) For truss, a minimum angle section ISA 50 x 50 x 6 mm should be provided to avoid damage during transportation
(b) single angle sections are usually used for main rafter and ties
(c) the gusset plate should be at least 6 mm thick
(d) none of these

6. Members of roof trusses are designed as
(a) axially loaded tension member
(b) axially loaded compression member
(c) either (a) or (b)
(d) beam

7. In above question if load from purlins etc are applied in between the nodes then principal rafters or main ties are designed for
(a) axial stresses
(b) bending resistance
(c) either (a) or (b)
(d) both (a) and (b)

8. Sections used for purlins may be
(a) Angle
(b) channel
(c) I and Z
(d) all the above

9. Spacing between purlins varies from
(a) 1 m to 2.25 m
(b) 2 m to 4 m
(c) 3 m to 5.25 m
(d) none of these

10. Purlins are designed as
(a) tension member
(b) compression member
(c) beam
(d) girder

Answers

    1. (b)    2. (c)    3. (c)    4. (b)    5. (b)
    6. (c)    7. (d)    8. (d)    9. (a)    10. (c)

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)