Soil Mechanics - Compressibility of Soil, Consolidation & Compaction

1. According to Terzaghi’s theory
(a)  \frac{{{\partial ^2}u}}{{\partial {t^2}}} = {C_v}.\frac{{{\partial ^2}u}}{{\partial {z^2}}}
(b)  \frac{{\partial u}}{{\partial t}} = {C_v}.\frac{{{\partial ^2}u}}{{\partial {z^2}}}
(c)  \frac{{\partial u}}{{\partial t}} = {C_v}.\frac{{{\partial ^3}u}}{{\partial {z^3}}}
(d) none of these
Where {C_v} is coefficient of consolidation.

2. Terzaghi’s one-dimensional consolidation theory assumes that
(a) e versus p relationship is linear
(b) e versus log₁₀ p relationship is linear
(c) p versus log₁₀ e relationship is linear
(d) e versus log₁₀ (p/p₀) is linear (GATE 1991)

3. Terzaghi’s consolidation theory is applicable to one-dimensional consolidation test
(a) for small load increment ratios
(b) for large load increment ratios
(c) for a load increment ratio of nearly one
(d) in situations where there is no excess pore pressure (IES 1998)

4. Unit of the coefficient of consolidation is
(a) m³/year
(b) m⁴/year
(c) m/year
(d) m²/year

5. The relationship between coefficient of compressibility({a_v}) and coefficient of consolidation({c_v}) is
(a) {c_v} = \frac{{k(1 + {e_0})}}{{{a_v}{\gamma _w}}}
(b)  {a_v} = \frac{{k(1 + {e_0})}}{{{c_v}{\gamma _w}}}
(c)  {c_v} = \frac{k}{{{a_v}{\gamma _w}}}
(d)  {c_v} = \frac{{1 + {e_0}}}{{{a_v}{\gamma _w}}}

6. Which one of the following statements regarding the coefficient of consolidation {C_v} is correct?
(a) {C_v} \propto k
(b) {C_v} \propto 1/k
(c) {C_v} \propto {m_v}
(d) {C_v} \propto {a_v} (IES 2002)

7. The coefficient of consolidation is used for
(a) establishing the duration of primary consolidation
(b) estimating the amount of settlement for a load increment
(c) determining the depth to which the soil is stressed when loads are applied on the surface of a soil deposit
(d) determining the preconsolidation pressure for soil deposits known to be overconsolidated (GATE 1992)

8. In a soil stratum if there are two drainage surfaces, one at top and one at bottom of consolidating layer, then it is a case of
(a) single drainage
(b) double drainage
(c) parallel drainage
(d) orthogonal drainage

9. In a soil stratum if there is one drainage surface, then it is a case of
(a) single drainage
(b) double drainage
(c) parallel drainage
(d) orthogonal drainage

10. In case of double drainage, the maximum distance that water has to travel to reach a drainage face (length of longest drainage path) is equal to
(a) thickness of clay layer
(b) double the thickness of clay layer
(c) half the thickness of clay layer
(d) none of these

Answers

    1. (b)    2. (a)    3. (b)    4. (d)    5. (a)
    6. (a)    7. (a)    8. (b)    9. (a)    10. (c)

---
These questions are taken from the book "Objective Questions (Civil Engineering)". The Kindle edition of this book is available at just ₹ 99/- only! 

Comments

Popular posts from this blog

Electrical Machines (D.C. Generators)

Material Science Quiz (Mechanical Properties of Metals)

Material Science Quiz (Failure)